Koninklijk paar komt al even sfeerproeven in Maastricht

Het koninklijk paar in Maastricht © Jean-Pierre Geussens
Koning Willem-Alexander viert over ruim twee weken zijn verjaardag in Maastricht, maar maandagavond bezocht hij al met koningin Máxima de provinciehoofdstad voor het jaarlijkse Koningsdagconcert.
Behalve het koninklijke duo zijn ook betrokkenen en de organisatie van Koningsdag in Maastricht bij het concert in Theater aan het Vrijthof.

Klanken van Maastricht

Tijdens het Koningsdagconcert wordt Maastricht en haar culturele omgeving muzikaal belicht. Daar dragen onder meer celliste Eline Hensels, violiste Liza Ferschtman, beiaardier Frank Steijns en pianistenbroeders Lucas en Arthur Jussen een steentje aan bij. Dat doen zij met werken van Beethoven, Mendelssohn, Ysaye, Saint-Saëns en Leo Smit. Ook philharmonie zuidnederland en Opera Zuid zijn aanwezig op de bühne.

Liedcyclus

Verder zal componist en dirigent Leonard Evers voor het concert een liedcyclus componeren op teksten van Maastrichtse dichters. Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden mag het koninklijk paar bij aankomst met een serenade welkom heten.

Ontstaan

Het Koningsdagconcert is in 1985 in het leven geroepen door koningin Beatrix en prins Claus. Tot 2014 vond het concert op Paleis Noordeinde plaats. Daarna wordt het gehouden in de gemeente waar dat jaar Koningsdag wordt gevierd.
Het Koningsdagconcert wordt op Koningsdag, woensdag 27 april, om 20:30 uur uitgezonden op NPO2.