Tweedehands auto’s niet aan te slepen

Deze auto's zoeken een nieuwe eigenaar © L1 (Guus Benders)
Wie een tweedehands auto wil kopen, moet flink de beurs trekken. De prijzen voor occasions zijn 10 tot 20 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.
Weinig aanbod, een snelle doorlooptijd en veel concurrentie. De handel in tweedehands auto's vertoont op dit moment veel gelijkenissen met de woningmarkt. Dat drijft prijzen op. De reden: de coronacrisis.

Minder nieuwe auto’s

"Waar veel fabrikanten aan het begin van de coronacrisis de productie van nieuwe auto's naar beneden bijstelden, omdat ze minder vraag verwachtten, gebeurde het tegenovergestelde. Omdat mensen geld overhielden toen ze niet op vakantie of naar de horeca konden gaan, hadden ze geld voor een nieuwe auto. Het lagere aanbod zorgt voor hogere prijzen", zegt eigenaar Bert den Rooijen van occasionbedrijf Auto Zuyd in Sittard.

Drie uur zoeken

Den Rooijen noemt het dan ook een hectische tijd. "Zowel voor de inkoop als de verkoop." Waar hij voorheen in een uur drie geschikte occasions kon vinden om in te kopen, zoekt hij nu meestal drie uur om één auto te vinden. "En dan betaal je nog een flinke prijs. Die moet je helaas doorberekenen aan de klant."

Oververhitte markt

Dat betekent dat een tweedehands auto nu al snel duizend tot tweeduizend euro meer kost. Dat merken ook andere autodealers in de provincie. Mohamed Ouahmar van Janssen-Kerres bevestigt het beeld van een oververhitte markt. Hij heeft het dan ook ontzettend druk. Doordat veel mensen thuiswerken, is er ook meer tijd om tussendoor een bezoekje te brengen aan de showroom. Het is daardoor drukker gedurende de hele dag.

Zelf zoeken

Zelf zoeken op internet kan soelaas bieden om een koopje te vinden. Maar Bert den Rooijen raadt dan wel aan om kritisch te blijven. "Juist in een markt als deze vinden ook veel kwalitatief mindere auto’s een nieuwe eigenaar. Dus als een auto echt heel goedkoop is, vraag je dan wel af of hij niet eerder schade heeft gehad of dat er geknoeid is met de kilometers. Je kunt soms beter iets meer betalen en niet verrast worden met verborgen gebreken. Kijk ook naar de aanbieder en vraag je af of je daar terug kunt gaan als er iets niet in orde is."