Sarcofaag van Simpelveld na opknapbeurt weer te bezichtigen

Restaurator Renske Dooijes bij de sarcofaag van Simpelveld © Rijksmuseum van Oudheden
Na een restauratie van anderhalf jaar is de Romeinse sarcofaag van Simpelveld dit weekend weer te zien in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.
De Romeinse askist werd in 1930 gevonden door een boer in Simpelveld. In de stenen kist lag een urn met de as van een vrouw. Daarnaast werden ook verschillende grafgiften aangetroffen.

Cement

De zandstenen sarcofaag was beschadigd, en is met de techniek van die tijd weer hersteld. Die oude restauraties zijn de afgelopen anderhalf jaar zorgvuldig verwijderd om te voorkomen dat het zachte zandsteen beschadigd zou raken. Dat risico was groot, omdat de restaurateurs in de vorige eeuw een harde soort cement hadden gebruikt. De restauratie duurde daarom enkele maanden langer dan vooraf gedacht.

Nieuw onderstel

Alle delen van de sarcofaag zijn tijdens de restauratie uit elkaar gehaald en schoongemaakt. Daarna is de 1500 kilo zware grafkist weer in elkaar gezet op een nieuw onderstel.
In de zomer van 2021 maakte L1 onderstaande reportage over de voortgang van de restauratie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!