Informateur moet coalitie Brunssum vlot trekken

Het gemeentehuis in Brunssum © Gemeente Brunssum
Een informateur moet gaan proberen de impasse te doorbreken in de onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Brunssum.
Wie dat wordt, moet in de loop van de week duidelijk worden.

Meerderheid

Het PAK (Progressief Akkoord) heeft als grootste partij in de gemeenteraad het voortouw genomen bij de vorming van een nieuw gemeentebestuur. Maar omdat het de afgelopen twee weken niet is gelukt om een meerderheid te vinden, heeft PAK nu gekozen voor een informateur.
"Om mee te kijken naar een mogelijke andere variant dan de opties die er nu zijn. En vooral om gericht met de inhoud aan de slag te gaan voor onze burgers", aldus PAK in een persverklaring. Daarin wordt ook gesproken van een verdiepingsslag.

Coalitie

De nieuwe gemeenteraad van Brunssum telt zes partijen. Daarvan heeft de eenpersoonsfractie van de SP laten weten in ieder geval voor de oppositie te kiezen. De vijf andere partijen moeten dus op de een of andere manier een coalitie zien te smeden.
Een hernieuwde coalitie van alleen lokale partijen - PAK, Lijst Borger en BBB/Lijst Palmen - zou goed zijn voor 14 van de 21 zetels. Een coalitie van PAK en Lijst Borger met VVD of PvdA zou kunnen rekenen op respectievelijk 14 of 12 zetels.

Blokkades

Maar door diverse wederzijdse blokkades is het nog niet gelukt een coalitie op poten te zetten. Dat heeft onder meer te maken met de (kansloze) motie van wantrouwen die Jo Palmen van BBB/Lijst Palmen vlak voor de verkiezingen indiende tegen burgemeester Wilma van der Rijt. En met een vermeende integriteitskwestie rond VVD-raadslid Frank Joosten.
"De situatie is inderdaad best moeilijk", zo erkent PAK-voorman Servie L'Espoir. Hij hoopt daarom dat een informateur voor een doorbraak kan zorgen.