Oud-gouverneur volgt Koningsdag nu vanaf de zijlijn

Gouverneur Theo Bovens met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Kerkrade in 2015. © ANP
Als gouverneur van Limburg stond Theo Bovens in 2020 aan de wieg van Koningsdag in Maastricht. Een jaar geleden stapte Bovens op, inmiddels is Emile Roemer gouverneur van onze provincie. En dus volgt Bovens alle feestelijkheden rondom het bezoek van de Koninklijke familie aan Maastricht vanaf de zijlijn.
Zo ook het Koningsdagconcert dat maandagavond plaatsvindt in Theater aan het Vrijthof. "Dat concert is een dankjewel van het koninklijk paar aan alle mensen die meedoen aan het Koningsdag-programma", vertelt Theo Bovens in het programma Limburg Centraal op L1TV. Dat hij, als één van de architecten van het programma, niet in de zaal zit, noemt hij "all in the game".

Wat voor een Koningsdag wil je zijn?

Van het samenstellen van het programma herinnert Bovens zich dat de belangrijkste vraag was: "Wat voor een Koningsdag wil je zijn? De tijd van het koekhappen en wc-pot gooien is wel voorbij. Hoe wil je je positioneren als regio? Daar draait het om. Daarna begint het selecteren van programma-onderdelen. En ook het mensen of verenigingen blij maken met een rol in het draaiboek, of juist teleurstellen."

'Altijd ontzettend goed voorbereid en ingelezen'

De oud-gouverneur ontmoette koning Willem-Alexander en koningin Máxima regelmatig in de tien jaar dat hij gouverneur van Limburg was. Bovens benadrukt de professionaliteit van het paar. "Zij zijn altijd ontzettend goed voorbereid en ingelezen. Weten precies wat er tijdens zo'n programma gebeurt. Het klinkt een beetje paradoxaal, maar hoe meer voorbereiding, hoe spontaner het op de dag zelf is. Mede daardoor is de koninklijke familie ook zo relaxed. Prinses Beatrix was als koningin formeler."

Commentaar op NPO Radio 1

Koningsdag in Maastricht zou aanvankelijk in 2020 plaatsvinden. Dat ging toen vanwege corona niet door. Theo Bovens is blij dat het bezoek is uitgesteld zodat het 27 april een volwaardig feest wordt zonder beperkingen. Zelf heeft Bovens geen rol tijdens het koninklijk bezoek. Althans, niet in het programma. "Ik ben die dag commentator op NPO Radio 1. Vanuit een horecagelegenheid aan het Vrijthof kan ik alles dus wel goed volgen en toelichten op de radio. En dat is prima. Emile Roemer is nu de gouverneur. Die wil ik niet voor de voeten lopen."