Toestroom Oekraïners: Rode Kruis zoekt meer vrijwilligers

Vrijwilligers van het Rode Kruis bij een opvanglocatie voor Oekraïnse vluchtelingen. © ANP
De vrijwilligers van het Rode Kruis spelen een belangrijke rol bij de opvanglocaties van Oekraïners. Door de toestroom aan vluchtelingen is op die plekken veel werk te doen en zijn er extra vrijwilligers nodig in Noord- en Midden-Limburg.
"Bijvoorbeeld voor het bieden van een luisterend oor of het doen van een eerste medische check", legt Noura Assakkali, districtsmanager Rode Kruis Noord- en Midden-Limburg, uit.

Meer rust

Het Rode Kruis wil het vrijwilligersbestand vooral uitbreiden om mensen meer rust te kunnen geven. "De inzet bij de opvanglocaties is van lange duur. Daarbij wordt veel gevraagd van onze vrijwilligers. Zij kijken bij de crisisnoodopvang hoe het met mensen gaat en of ze gewond zijn, maar ze zijn ook betrokken bij de uitgifte van kleding."
Voordat zo'n vrijwilliger aan de slag kan, krijgt diegene eerst een cursus over de regels van het Rode Kruis. "Het is belangrijk dat mensen echt iets willen betekenen voor de samenleving. Een deel van de vrijwilligers in de crisisnoodopvang moet minimaal in het bezit zijn van een EHBO-diploma. Dit geldt niet voor vrijwilligers die betrokken zijn bij de opvang en ondersteuning van de vluchtelingen."

Festivalseizoen

Een andere reden waarom het Rode Kruis het vrijwilligersbestand wil uitbreiden, is het aankomende festivalseizoen. "We willen graag dat vrijwilligers de komende periode op verschillende plekken ingezet kunnen worden. Er is geen sprake van een terugloop van het aantal vrijwilligers, maar we hebben te maken met een toename van het aantal aanvragen voor hulp."