Venlo krijgt voor het eerst sinds WOII een stadsbrouwerij

De uitbaters van het Venlose café De Klep gaan het bier brouwen. © De Klep
Als half mei de deuren van foodhall Mout in Venlo openen, heeft de stad voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer een eigen bierbrouwerij. De uitbaters van café De Klep gaan het bier brouwen in het voormalige pand van Museum van Bommel van Dam.
Daarmee krijgt Venlo voor het eerst sinds La Belle Alliance weer een bierbrouwerij die zelf op grote schaal bier gaat produceren. Een bombardement maakte in de Tweede Wereldoorlog een einde aan het bestaan van La Belle Alliance.

Lokaal belang

Volgens mede-eigenaar Sjors Kroon van de foodhall is het van groot belang dat lokale ondernemers participeren. "Mout moet van de stad zijn. Met Louis Klaassens van De Klep hebben we zo'n eigen ondernemer. Naast Klaassens gaat ook Wim Do zich in de hal vestigen, als één van de acht wereldkeukens", legt hij uit. Maar met name de aanwezigheid van de bierbrouwerij stemt Kroon positief. "Die moest er gewoon in. Gelukkig was iedereen hier zo positief over."

Droom

"Twee jaar geleden werd ik benaderd met de vraag of ik me hier wilde vestigen. Ik heb altijd al de droom gehad om een eigen brouwerij te beginnen, weliswaar iets anders dan hoe het er nu uit gaat zien. Maar ik wist wel al snel dat ik dit zou gaan doen", geeft Klaassens toe. "Per keer brouwen wij 1500 liter bier. We kunnen ook twee brouwsels in een tank stoppen en dan hebben we dus 3000 liter van hetzelfde bier. Daarmee vullen we drie van die grote tanks boven de bar."

Opening

Voor de foodhall geldt 19 mei als grote streefdatum voor de opening. De kans dat de brouwerij diezelfde dag al operationeel is, lijkt op voorhand klein. "Voor ons is dat geen haalbare kaart", aldus Klaassens. "Dat heeft alles te maken met de perikelen in de wereld. De brouwinstallatie die we hebben besteld komt gedeeltelijk uit China. Normaal zou die per trein via de nieuwe zijderoute, via Rusland en Oekraïne dus, hierheen komen. Dat gaat nu niet en dus komt alles per boot. Dat duurt waarschijnlijk enkele weken langer."