Fietsendepot Maastricht stroomt vol met Swapfietsen

De fietsen van de verhuurder zijn te herkennen aan de blauwe voorband. © Swapfiets
Fietsverhuurder Swapfiets is hofleverancier van fietsen voor het depot van de gemeente Maastricht. Van alle fietsen die door de gemeente in beslag zijn genomen, is meer dan een kwart van Swapfiets.
Dat meldt RTV Maastricht.

25 euro

Verkeerd geparkeerde fietsen in Maastricht worden na een waarschuwing door de gemeente weggehaald en verdwijnen in de opslag. Sinds oktober vorig jaar kost het een eigenaar 25 euro om zijn of haar fiets terug te krijgen. Maar Swapfiets weigert dat, en laat de fietsen staan. Tussen de 25 en 30 procent van alle inbeslaggenomen fietsen is eigendom van Swapfiets.
Fietsen die langer dan twee weken ongebruikt in een fietsenrek staan, worden in Maastricht door de gemeente opgehaald. Ook fietsen die in de omgeving van het station buiten de rekken staan, verdwijnen in het depot.

Aanpak

Volgens de gemeente Maastricht is er vaker aangedrongen bij de fietsenverhuurder om de rijwielen op te halen, maar geeft die nul op rekest. Maastricht onderzoekt nu welke mogelijkheden er zijn om Swapfiets aan te pakken. Probleem is ook dat iedere keer dat een fiets in beslag genomen wordt, de eigenaar de kans moet krijgen om daar bezwaar tegen te maken.
Swapfiets verhuurt fietsen op abonnementsbasis. Gebruikers betalen een vast bedrag per maand voor een fiets, onderhoud en eventueel een diefstaldekking. De gebruiker van de fiets met de kenmerkende blauwe voorband is dus niet de eigenaar.