Sporthal Geleen nieuwe doorstroomlocatie Oekraïners

Afbeelding ter illustratie © iStock
Sporthal Glanerbrook in Geleen is vanaf 19 april de doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Zuid-Limburg. Daarmee neemt het de functie over van het MECC in Maastricht.
Het MECC is vanwege exposities, congressen en de musical Dagboek van een Herdershond vanaf 23 april niet meer beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen.

300 vluchtelingen

De sporthal in Geleen is al helemaal ingericht, omdat deze nu eventueel ingezet kan worden als extra doorstroomlocatie. In Glanerbrook kunnen 300 vluchtelingen blijven voor de maximale duur van 72 uur.

Minste geregistreerde vluchtelingen

Van alle Nederlandse provincies staan in Limburg verhoudingsgewijs de minste Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. In onze provincie zijn er ruim 900 oorlogsvluchtelingen ingeschreven, op een totaal van 27.000 in het hele land. "We weten niet precies hoe dat komt. Het zegt niets over het aantal vluchtelingen dat hier wordt opgevangen. Men is namelijk niet verplicht om zich te registreren", zei Annemarie Penn, burgemeester van Maastricht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, hier vrijdag over in het L1-televisieprogramma L1mburg Centraal. De veiligheidsregio benadrukt dat Oekraïners zich beter wel in kunnen schrijven om mee te kunnen doen aan de Nederlandse samenleving.