Limburg beleeft eerste warme dag van het jaar

Afbeelding ter illustratie © iStock
De eerste warme dag van 2022 is een feit. Het KNMI-weerstation in Beek tikte dinsdag rond 14:00 uur de 20 graden aan.
Dat meldt Meteo Limburg. We spreken officieel van een warme dag wanneer de maximumtemperatuur 20 graden of meer bedraagt.

Van koud naar warm

April doet wat hij wil. En daar is geen woord aan gelogen. Begin deze maand was het koud, viel er regen en kwam er zelfs in enkele delen van de provincie (natte) sneeuw naar beneden. Nu kunnen Limburgers de winterjas in de kast laten hangen en worden ze getrakteerd op lenteweer.

Iets later dan normaal

Normaal gesproken wordt in Limburg op 5 of 6 april de eerste warme dag van het jaar gemeten. Dat hebben we dit jaar niet gehaald. "Extreem laat is het niet, een weekje maar", zegt meteoroloog Thijs Zeelen van Meteo Limburg. Vorig jaar viel de eerste zomerse dag al op 29 maart. Twee dagen later meldde het KNMI-weerstation in Arcen zelfs 26,1 graden: het nieuwe landelijke warmterecord voor maart. Dit jaar was het op 22 en 23 maart net niet warm genoeg om te spreken van een 'warme dag'. Het KNMI-weerstation in Arcen kwam destijds uit op 19,9 graden.

Klimaatverandering

Maar dat was in de jaren '90 toch anders. Zo werd in Arcen pas op 13 mei 1992 de eerste warme dag van het jaar geregistreerd. En als we nog verder teruggaan in de tijd kon 27 mei 1978 in Beek bestempeld worden als de eerste warme dag van het jaar. "Toen was het klimaat ook kouder en nu wordt het alleen maar warmer", aldus Zeelen. En dat het alleen maar warmer wordt, heeft met verschillende factoren te maken: van de activiteit van de zon tot de toename van broeikasgassen in de lucht.

Zon, zon, zon

Het had niet veel gescheeld of Limburg kende al in maart de eerste warme dag van het jaar. In het meetstation in Arcen steeg het kwik op 22 maart naar 19,9 graden. Volgens Meteo Limburg heeft de derde maand van het jaar wel historie geschreven. Het was namelijk zonniger dan wat normaal is voor de maanden mei, juni, juli en augustus. Het totale aantal zonuren op de drie KNMI-weerstations in Limburg was: 248 uur in Arcen, 243 uur in Ell-Haler en 236 uur in Beek. En dat terwijl de zonneschijnduur in maart zo tussen de 210 tot 220 uur ligt.
Lees hier meer over de weersverwachtingen voor Limburg.