GGD-teststraten hebben het rustiger dan ooit

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Nederlanders met een positieve zelftest hoeven vanaf maandag niet meer verplicht zich te laten testen in testcentra van de GGD. Medewerkers hebben het dan vooralsnog ook erg rustig.
Zo ook bij de GGD-test- en vaccinatielocatie op de Paul-Henri Spaaklaan in Maastricht.

'Nodig voor beperkte groep'

GGD-coördinator Rik Wagemans legt uit waarom de locaties nog open moeten blijven. "Het is wel nodig, voor een beperkte groep. Met name mensen uit risicogroepen en 70-plussers die in zorgtehuizen wonen of daar in aanraking mee komen. En mensen in de zorg, die het graag willen of die op reis gaan", aldus Wagemans.

Beperkte bezetting

Van de veertien testhokjes zijn er nu nog twee overgebleven. "We blijven wel open op de locaties, maar met een beperkte bezetting." Afgelopen week zijn 'slechts' 2500 mensen getest in Zuid-Limburg, tegenover zo'n 7000 mensen per dag zo'n drie tot vier weken geleden. GGD Limburg-Noord laat weten vorige week bijna 2400 tests te hebben afgenomen.

Locaties gaan dicht

Enkele locaties zullen door het beperkt aantal bezoekers binnenkort dichtgaan. Zo sluit op Paaszondag de XL-locatie in Maastricht. Ter vervanging wordt de vaccinatielocatie op de Akersteenweg ingericht als kleinschalige testlocatie. Wagemans benadrukt dat in elke regio altijd één locatie in de buurt is te vinden. "Maar het heeft geen zin om zo'n grote locatie open te houden, gelet op de afgenomen vraag naar tests. Het is bovendien een hele dure locatie. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan", aldus Wagemans. Mensen die zich willen laten testen hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken dat ze nergens meer terechtkunnen.