Jongeren in debat met politici in Nationaal Jeugddebat

Jongeren in debat met politici tijdens het Nationale Jeugddebat in 2019. © ANP
In de Tweede Kamer in Den Haag wordt maandag het Nationaal Jeugddebat gehouden. Jongeren uit heel Nederland gaan met politici in debat over actuele thema's.
Eén van hen is Senna Hensels uit Weert. De mbo-leerlinge gaat met ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers in debat over gelijke kansen in het onderwijs.
Over de voorbereiding vertelt Senna op L1 Radio het volgende: "Er is een trainingsdag geweest en ik heb nog wat werk gekregen om me thuis beter voor te bereiden." Ook heeft Senna voorheen moeten debatteren in het gouvernement, waarna ze is uitgenodigd in Den Haag.

Gelijke kansen

Over gelijke kansen in het onderwijs hoopt Senna dat iedereen over vijf jaar dezelfde mogelijkheden heeft: "Wij hebben vooral gekeken naar wat de obstakels zijn en waar de ongelijkheid door veroorzaakt wordt en wat daar volgens ons de oplossing voor is. Dat gaan we vandaag mededelen."
Volgens de studente wordt er door de ministers te weinig naar kansenongelijkheid gekeken. Ze ziet daarom graag dat er extra geld voor wordt vrijgemaakt, maar vindt ook dat instanties zelf aan gelijkheid bij kunnen dragen: "Scholen kunnen zich daarin ook verbeteren."

Een tot twee uur in debat

Senna vindt het debat behoorlijk spannend. Maandagmiddag gaat ze naar verwachting tussen de 60 en 120 minuten debateren met Gert-Jan Segers. "Ik heb het wel goed voorbereid, maar het is toch spannend en je werkt hier een hele lange tijd naartoe. Het is een gezonde spanning, dus niet zo erg."

Nationale Jeugdraad

Het Nationaal Jeugddebat wordt al 26 jaar georganiseerd door de Nationale Jeugdraad. Jongeren gaan eerst in debat met politici uit de provincie in het provinciehuis. De beste debaters worden vervolgens uitgenodigd om hun visies en oplossingen met politici in Den Haag te delen.