Oproep Staten: tandje bij om van Russisch gas af te gaan

Limburgs Gouvernement © Jean-Pierre Geusens
Het Limburgs Parlement vindt dat het provinciebestuur een tandje bij moet steken om minder huishoudens en bedrijven te laten draaien op Russisch gas.
Het nam met 26 tegen 18 stemmen een motie van D66 daarover aan.
"Het gaat om een stip op de horizon. We moeten zo snel mogelijk voorkomen dat een deel van de energierekening naar Rusland gaat", aldus D66-statenlid Hans van Wageningen. Volgens de motie moet het provinciebestuur voorrang geven aan projecten waar de Russische machthebbers niet van kunnen profiteren en zo ook de invasie in de Oekraïne niet mee kunnen financieren.

Alternatieven

Als alternatieven voor het verwarmen van woningen en werkplekken met gas worden restwarmte uit de industrie genoemd, net als geothermie, mijnwater, groen gas en warmtepompen.

Stemmers

Tegen de motie stemden PVV, Forum voor Democratie, SVL en VVD. Statenlid Leon Bastiaans van de VVD vond dat de motie er ‘hartstikke mooi’ uitzag. Maar omdat kernenergie niet als alternatief wordt genoemd, stemde zijn fractie toch tegen. De voor-stemmen kwamen derhalve van indiener D66, het CDA, GroenLinks, SP, PvdA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus.
Gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) was positief over de motie en zag die als aanmoediging en ondersteuning van het beleid van de provincie. "Met elke euro Russisch gas betalen we Poetins oorlogsmachin", zo zegt Van Gaans.