Ex-Treble zangeres eert overleden kinderen met liedje

Treble tijdens repetities van het Eurovisie songfestival in Athene © ANP
Zangeres Niña van Dijk, die bekend werd met het meidentrio Treble, is terug met nieuwe Nederlandstalige muziek. Haar nieuwe single 'Tussen de sterren' gaat over de twee zoontjes die ze verloor door vroeggeboorte.
In 2020 beviel Niña veel te vroeg van zoontje Samuel, die op dat moment zeventien weken oud was. Een jaar later gebeurde hetzelfde, toen ze twaalf weken in verwachting was. Door die heftige ervaringen kwam ze erachter dat ze, naast het runnen van haar eigen zangscholen, weer zelf liedjes wilde gaan maken.

Besef

"Toen ik in het ziekenhuis lag en heel veel bloed verloor, was er ineens het besef: ik mis het zingen," vertelde ze in het radioprogramma L1 Cultuurcafé. "Het is heel gek, maar dan sta je ineens weer zo dicht bij jezelf."

Troost

In eerste instantie was de muziek een manier om haar verdriet te kunnen uiten, en waren er nog geen plannen om een single uit te brengen. Niña: "Ik heb me opgesloten in mijn studiootje en honderden keren gehuild. In tekst en melodie probeerde ik te vangen wat ik voelde."
Dat werd het nummer 'Tussen de sterren'. Pas toen ze merkte dat ook andere mensen erdoor werden geraakt, besefte ze dat haar muziek anderen ook zou kunnen helpen en troost bieden. "Het verdriet heeft me ook veel goeds gebracht", zegt Niña. "Het heeft me teruggegeven dat ik weer ben gaan zingen en meer waardering heb voor wat er wel is."

Treble

Niña vormde Treble samen met haar zus Djem en Caroline Hoffman. Hun eerste single 'Ramaganana' werd een nummer 1 hit in 2004. Twee jaar later vertegenwoordigden ze ons land op het Eurovisie Songfestival in Griekenland. In 2010 stopte Treble ermee.
Niña kijkt nog steeds met heel veel plezier terug op die tijd. "Als ik aan het einde van mijn leven een periode zou mogen herbeleven, dan zou het de Treble tijd zijn, dat was waanzinnig."