Palmhöltjes optocht: 'Vroeger keken mensen hiernaar uit'

Palmholtjes optocht Venlo © L1 / Ruud van Broekhoven
Venlo koestert al jaren de traditie om de week voor Pasen een palmhöltjes optocht te organiseren. Daarom liepen veel kinderen uit Venlo en Blerick ook dit jaar de optocht.
Ze spelen het moment na dat Jezus op de ezel door de straten van Jeruzalem trok, met het volk dat achter hem aan bejubelde.

Koesteren

In Blerick en Venlo liepen kinderen achter de muziek aan met een zelfversierde palmhöltje, een stok met een broodhaasje, nootjes, rozijnen, mandarijnen en snoep. De palmhöltjesoptocht wordt vooral in Limburg gelopen. Hoe druk het ook was, het is een vergeten traditie. Jammer vindt Petro Janssen van de Stichting Kinderfeesten Venlo. Hij wil met de stichting dit soort tradities koesteren. "Vroeger keken mensen uit naar dit soort dagen, nu hebben mensen het druk en is er weinig ambitie om deze traditie voort te zetten. In Venlo doen ze dat wel."
Grootouders
Hoeveel kinderen mee hebben gelopen durft de organisatie niet te gokken. Iedereen kan aanhaken. Niet alleen kinderen, maar ook ouders, ooms en tantes en grootouders lopen mee. Een van die grootouders is Annemie de Hair uit Venlo, als klein meisje liep ook zij de palmhöltjesoptocht. Later nam ze haar kinderen mee en nu haar kleinkinderen. "Het is weer even terug naar toen, je bent weer even kind." Veel kinderen die meelopen kennen het verhaal niet van Palmpasen, maar Annemie heeft het wel aan haar kleinkinderen verteld. Mede door haar kan haar kleinzoon een speciaal liedje over de tocht meezingen.

Stok met snoep

De meeste kinderen vinden de stok met snoep het meest interessant en de wafel die wordt uitgedeeld. Annemie herinnert zich dat zij altijd een ijsje mocht halen. Dat veel kinderen het bijbelse verhaal niet kennen begrijpt Petro Janssen van de Stichting kinderfeesten. "Het geloof wordt steeds minder en kinderen vinden het fantastisch om met de muziek mee te lopen en we houden hiermee een traditie in stand en dat is belangrijk."