Beekdaelen krijgt coalitie met drie partijen

Het gemeentehuis van Beekdaelen in Nuth © L1 (Erwin Minkenberg)
De coalitie in Beekdalen gaat naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit drie partijen: Vernieuwingsgroep, Beekdaelen Lokaal en het CDA. Samen zijn die partijen goed voor 18 van de 25 zetels.
Dat maakte informateur Hugo Schaffrath zaterdag bekend.

Akkoord in mei

Hij voerde de afgelopen weken gesprekken met alle partijen en komt tot de conclusie dat een coalitie van deze drie partijen de meeste kans van slagen heeft. Het streven is om het coalitieakkoord in mei te bespreken in de gemeenteraad.
De komende weken worden gesprekken gevoerd over de inhoud van het coalitieakkoord en de verdeling van de wethoudersposten. De keuze van informateur Schaffrath betekent dat GroenLinks en de PvdA naar de oppositiebankjes worden verwezen. Samen leverden zij de afgelopen vier jaar één wethouder.
Beekdaelen Lokaal gaat dan weer voor het eerst meebesturen in de fusiegemeente die op 1 januari 2019 ontstond.

CDA verliezer

De Vernieuwingsgroep was de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Beekdaelen. De partij haalde 25,6 procent van de stemmen binnen, een winst van 4,6 procent. In zetels ging de partij vooruit van 6 naar 7 zetels en werd daarmee de grootste.
Het CDA verloor die positie en zakte van 7 naar 5 zetels. In percentages een teruggang van 27 naar 20,3 procent. Beekdaelen Lokaal ging vooruit van 5 naar 6 zetels.
Van de overige partijen leverde de VVD een zetel in - van 3 naar 2 - en won GroenLinks er eentje bij. Zij ging van 2 naar 3 zetels.
PvdA en D66 bleven gelijk met ieder 1 zetel