Openluchttheater Valkenburg wil ook in de winter open

Afbeelding ter illustratie © Openluchttheater Valkenburg/Jos Görtizer
Het openluchttheater in Valkenburg wil het hele jaar door gaan programmeren. Dat zegt de nieuwe directeur Vincent Loozen. Nu brengt het theater alleen voorstellingen in de zomer.
Loozen volgt per 1 juli Jos Frusch op, die met pensioen gaat.

Hele jaar rond

"Er is de afgelopen jaren flink geinvesteerd in het theater, niet alleen in de programmering maar ook aan het theater zelf. De backstage, de ruimte achter de bühne, is een grot. Daar is een glazen wand voorgezet, en daar kunnen gewoon 100 man zitten. Dat hebben we tot nu toe niet kunnen doen, vanwege corona. Maar als we de programmering van het theater uit willen breiden, is het in gebruik nemen van dat grottheatertje eigenlijk de makkelijkste en meest logische manier om dat te doen. En dan zou je ook het hele jaar rond kunnen programmeren."

Niet hartje winter

Loozen, geboren en getogen in Valkenburg, denkt dan noodzakelijkerwijs aan kleine voorstellingen: "Dat kan vanalles zijn. Cabaret, kleine concertjes, toneel, maar ook literatuur. Een schrijver die komt vertellen bijvoorbeeld. Dingen waar niet meteen duizend man op af komen, maar kleine, intieme producties. Ik denk trouwens niet dat we meteen in hartje winter zullen programmeren. Eerst maar eens kijken wat we richting het voor- en najaar kunnen doen."

Eind mei

Het seizoen van het openluchttheater begint 21 mei, met een concert van bluesmuzikant Phil Bee. De programmering van dit seizoen is nog afkomstig van Jos Frusch. vertelt Loozen: "Alle credits voor Jos, die heeft dat fantastisch gedaan de afgelopen jaren. Ik kijk de komende maanden met hem mee, en 1 juli begin ik dan officieel."

Pierre Cuypers

Het openluchttheater in Valkenburg stamt uit 1916 en is gebouwd door de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers. Het telt bijna duizend zitplaatsen. Het seizoen loopt normaal gesproken tot begin september, dan wordt het te koud en de kans op slecht weer te groot om nog langer voorstellingen te programmeren. Een paar jaar geleden is er wel een afdak boven de bühne gemaakt. Dat zorgt ervoor dat in ieder geval de artiesten droog zitten bij regen.