Nieuw wereldrecord molendraaien met ruim 800 molens

Van Tienhovenmolen in Bemelen © L1 (Sjors Abeling)
Tussen 11:00 uur en 12:00 uur draaiden wereldwijd 807 molens tegelijkertijd en vestigden daarmee zonder enige moeite een wereldrecord.
Het is een bijzonder wereldrecord, maar het zal niet terug te vinden zijn in het Guinness Book of Records.

Notaris bij iedere molen

"Dan zou er bij iedere molen een notaris moeten staan", vertelt Koen van der Maat, tot voor kort de jongste molenaar van Nederland. Een vermelding in het Guinness Book of Records is ook niet het doel van de molenaars . "We willen aandacht vragen voor het vak van molenaar", aldus van der Maat. "Ons molenaarsgilde bestaat dit jaar vijfitg jaar en is destijds opgericht om ons vak te redden".

Toekomst

Volgens de jonge molenaar hebben de molens nog steeds een toekomst, vooral nu energie- en voedselprijzen de pan uit rijzen. "De wind is gratis en ons graan komt uit de buurt, dus wij hebben hier geen tekorten van graan of meel.", zegt van der Maat.

Wereld

Van de 807 molens die meededen staan er 778 in Nederland, 28 in België, Duitsland en Groot-Britannië. De allerlaatste staat aan de andere kant van de wereld: in Nieuw-Zeeland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!