Bestaande coalitie Maasgouw gaat verder

Afbeelding ter illustratie © Gemeente Maasgouw
Maasgouw krijgt opnieuw een coalitie van Lokaal Belang, CDA en VVD. Informateur en bijna oud-wethouder Johan Lalieu van Lokaal Belang adviseert dat na gesprekken met alle zes partijen.
De drie partijen hebben samen 14 van de 19 zetels in de gemeenteraad.

Gezamenlijk beleid

Volgens informateur Lalieu zitten Lokaal Belang, CDA en VVD het meeste op één lijn over de koers die de gemeente Maasgouw de komende jaren moet gaan varen. Ze willen ook verder gaan met het beleid dat ze vanaf 2018 gezamenlijk hebben ingezet. "Daarvoor hebben ze ook het vertrouwen gekregen van 4 op de 6 kiezers. Of te wel 67 procent", aldus Lalieu.
Toch verschilde het beeld per coalitiepartij. Lokaal Belang ging van 7 naar 8 zetels en bleef daarmee de verreweg grootste partij. De VVD won ook en steeg van 2 naar 3 zetels. Maar het CDA verloor en zakte van 5 naar 3 zetels.

Samenwerking

In zijn advies beveelt informateur Lalieu de coalitiepartijen aan wel samenwerking te blijven zoeken met de drie andere partijen in de gemeenteraad. Dat zijn de Lokale Volkspartij Maasgouw, die is gestegen van 2 naar 3 zetels. En verder de debuterende eenpersoonsfractie van D66 en die van Nieuw Links Maasgouw. Die partij halveerde van 2 naar 1 zetel. Lokaal Belang, CDA en VVD gaan de komende weken een coalitieakkoord opstellen en de wethoudersposten verdelen.