Vier grootste partijen gaan bouwen aan Venlose coalitie

Het stadhuis in Venlo. © iStock
In Venlo gaan de vier grootste partijen, EENLokaal, PvdA, CDA en GroenLinks, een coalitie vormen. Dat is het advies dat informateur Ted van de Loo heeft gegeven.
De vier grootste partijen moeten zo zorgen voor bestuurlijke continuïteit. "Saamhorigheid moet in de Venlose politiek daadwerkelijk een plaats krijgen", aldus Van de Loo.

Input

De informateur heeft aan lijsttrekker Frans Schatorjé van de grootste partij EENLokaal het advies gegeven dat de input van alle partijen moet bijdragen aan het coalitieakkoord. "Dus ook die van partijen die bij de formatie niet aan tafel zullen zitten. Dit om tot een daadkrachtig en samenwerkend bestuur te komen", legt Van de Loo uit.

Daadkrachtig bestuur

Om te zorgen dat er daadwerkelijk sprake is van een daadkrachtig bestuur adviseert hij een bestuur bestaande uit vijf wethouders. "Laten we portefeuilles concreet maken zodat men concreet, adequaat en doortastend te werk kan gaan zonder het team uit het oog te verliezen."

Economische motor

Ook adviseert Van de Loo dat het nieuw te vormen bestuur verder moet bouwen aan de economische motor van de gemeente. "Venlo is een krachtige gemeente in een krachtige regio met een krachtig ondernemersniveau. Probeer meer diversiteit aan innovatieve werkgelegenheid in de regio te krijgen. De samenwerking met het (hoger) onderwijs is hierin cruciaal. Venlo moet in de regio meer het voortouw nemen zonder hierin dominant te worden", legt hij uit.

Afvallers

Een van de grote afvallers is Sjors Peeters. De huidig wethouder wonen van de Venlose Senioren Partij keert dus niet terug in het nieuw te vormen college. Ook wethouder Alexander Vervoort van Sociale zaken keert niet terug op de wethouderspost. Zijn partij SP nam geen deel aan de Venlose gemeenteraadsverkiezingen.
Frans Schatorjé geeft aan alle tijd te nemen met de te vormen coalitie: "Inhoud staat voorop."