Voetbalkantine wordt huisvesting Oekraïense vluchtelingen

Het is niet een plek waar je direct aan denkt als het gaat om de opvang van Oekraïense vluchtelingen: de voetbalkantine in Ransdaal.
Toch wordt deze plek omgebouwd om na het paasweekend maximaal 16 personen te kunnen huisvesten.

Leegstaande kantine

Door een fusie van Klimmania uit Klimmen en SCKR uit Ransdaal is de voetbalkantine overbodig geworden. De kantine in Ransdaal staat al geruime tijd leeg. Een doorn in het oog voor veel dorpsbewoners., maar daar komt dus verandering in. Er wordt hard gewerkt om de kantine te verbouwen zodat er na het paasweekeinde vluchtelingen kunnen gaan wonen.

Niet af

Er moet nog veel gebeuren voordat de kantine en kleedlokalen klaar zijn voor huisvesting. Sommige ramen zijn vanwege vandalisme dichtgemaakt, de watervoorzieningen die jaren stil hebben gelegen moeten veilig gemaakt worden, bankjes moeten worden verwijderd, de verwarming moet worden nagekeken en ga zo maar door. "Ook de brandveiligheid moet op orde zijn, want wonen in een voetbalkantine is toch wel iets anders", zegt initiatiefneemster Marianne Winthagen.

Laatste moment

In eerste instantie wordt uitgegaan van gezinnen van ongeveer 8 personen. Er zijn twee 'huiskamers' en de vier kleedlokalen worden zo ingericht dat er vier mensen kunnen slapen Mochten er kleinere gezinnen komen dan kan in de kantine eventueel ook een wand gemaakt worden om extra ruimte creëren om bijvoorbeeld drie gezinnen te huisvesten. "We weten tot op het laatste moment niet hoe de samenstelling van de mensen zal zijn. Hoeveel en in welke leeftijd de kinderen zullen zijn bijvoorbeeld. Maar we hebben alles klaar staan en zijn voorbereid", aldus Winthagen.

Grote tuin

De huishoudens hebben in ieder geval een grote tuin. Het voetbalveld zal gedeeltelijk omgebouwd worden tot moestuin en van speeltoestellen worden voorzien omdat het vermoeden bestaat dat er families met kinderen zullen komen. En een trapveldje? Dat ligt er ook al.