Heerlense Max (22) terug naar gevangenis voor steekpartij

Max J. stak op 1 december 2020 een jongen neer op het Maanplein in Heerlen. © Track '88
Een op het oog onschuldige woordenwisseling tussen Heerlense jongeren eindigde op 1 december 2020 in een gruwelijke steekpartij. De rechter veroordeelde Max J. (22) vrijdag tot twaalf maanden jeugddetentie.
Een deel van die straf, vier maanden, is voorwaardelijk opgelegd. Toch moet Max terug de gevangenis in.

Herhaling voorkomen

De jonge twintiger zat een deel van zijn straf al in voorarrest uit, maar moet na zijn vonnis van vrijdag weer 'naar binnen'. Justitie had een gevangenisstraf geëist waarbij Max niet meer de cel in hoefde, maar de rechter vindt dat een dergelijke straf niet past bij de ernst van het feit. "Deze straf is niet alleen een vergelding, maar moet ook voorkomen dat hij nogmaals in de fout gaat."

Serieuze verwondingen

Die fout maakte Max dus eind 2020 in het centrum van Heerlen. Hij kwam een groep jongeren tegen, kreeg ruzie en liep weg na een woordenwisseling. De twintiger liep naar de Action en kocht daar een messenset. Vier messen stopte hij weg in zijn rugzak, één mes klemde hij in zijn rechterhand. Toen hij de groep weer tegenkwam, kwam het opnieuw tot een confrontatie.
Er werd eerst over en weer gescholden en geduwd. Daarna stak Max vier keer in het bovenlichaam van één van de jongeren. Die liep daarbij serieuze verwondingen op. Zijn snijwonden waren tot twaalf centimeter breed en het onderhuidse letsel werd door artsen als 'ernstig' omschreven.

'Zo op de dood gericht'

De rechter acht een poging tot doodslag bewezen. "Dit was zo zeer op de dood gericht. Het kon niet anders dan dat u de aanmerkelijke kans hebt aanvaard dat deze persoon kon komen te overlijden." Van een moordpoging was volgens de rechter geen sprake. "Uit het dossier halen wij geen vooropgezet plan om iemand te vermoorden."

Niet volwassen genoeg

Max komt qua leeftijd in aanmerking voor het 'volwassen' strafrecht, maar deskundigen hebben geadviseerd dat niet op hem toe te passen. Zij spreken van iemand met een lichte verstandelijke beperking die nog niet op het niveau van een volwassene acteert. De rechter neemt dat advies over en stuurt Max dus naar een jeugdgevangenis.