Bezetters Sterrebos krijgen geen straf van rechter

De actievoerders bij de rechtbank in Maastricht © L1
De actievoerders die het Sterrebos in Born twee maanden geleden bezetten, krijgen geen straf. Dat bepaalde de rechtbank in Maastricht vrijdag.
De rechter verklaarde de 41 activisten schuldig aan het overtreden van het gebiedsverbod, maar legt hen geen straf op.

Strafbare feiten

De rechter gaf het recht op demonstratie en het recht op vrije meningsuiting meer gewicht. Het beëindigen van de actie was daarom geen toelaatbare inperking van dat recht op demonstratie. Om dat belang te onderstrepen, haalde de rechter zelfs twee Europese uitspraken over Russische zaken aan, met betrekking op de krant Novaja Gazeta en Navalny.
De rechter stelde daarnaast dat VDL Nedcar geen urgent belang kon aantonen in de noodzaak voor het kappen van het bos. De autofabrikant heeft nog geen nieuwe opdrachtgever die uitbreiding direct urgent zou maken.

Vergeefs

Tussen 28 januari en op 8 februari bezetten de actievoerders het bos door in de bomen te bivakkeren. De bezetters probeerden vergeefs de kap van het bos voor uitbreiding van de naastgelegen autofabriek te verhinderen. De verdachten stonden terecht voor het bevinden op verboden terrein, en deels ook omdat ze hun identiteit niet wilden bekendmaken.

Precedent

De uitspraak van de rechter was des te opmerkelijk, omdat vier eerdere verdachten wel veroordeeld waren voor exact dezelfde feiten. Zij kregen een geldboete van 240 euro. De veroordeelden waren vrijdag ook aanwezig op de zitting, en lieten weten zich zich te beraden op nieuwe stappen.

Nieuw platform

De demonstranten kondigden vrijdag ook aan om een nieuw platform te lanceren om bedreigde natuurgebieden in kaart te brengen. De betrokken organisaties ontmoetten elkaar tijdens de bezetting in het Sterrebos en zetten nu een nieuwe stap in een landelijke samenwerking. Tot de deelnemende partijen horen onder meer GreenFront, Code Rood, Extinction Rebellion, Green Peace en Amelisweerd niet Geasfalteerd. "We putten wel moed uit deze uitspraak", zo vertelt demonstrant Maarten. "Als onze demonstraties vreedzaam blijven en weinig overlast opleveren, krijgen we ruimte om onze mening kenbaar te maken. Dat is een mooi gevolg van deze uitspraak."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!