Zeven jaar gevangenisstraf voor vergeetachtige wurger

In de Frederik Hendrikstraat werd op 13 november 2020 het lichaam van een vrouw gevonden. © Track '88
De rechter heeft Dietmar S. (59) veroordeeld voor het wurgen van zijn vrouw Angélique in hun gezamenlijke woning in Blerick. Hij gaat zeven jaar de gevangenis in.
De vrouw kwam op 9 november 2020 om het leven in de Frederik Hendrikstraat.

Alternatief scenario

Dietmar, Diti voor vrienden, heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de dood van zijn vrouw. Zijn advocate Janine Engels zette in op vrijspraak en wees op een alternatief scenario. Zo zou het kunnen dat een derde persoon de echtelijke woning is binnengedrongen op het moment dat Dietmar een rondje liep met de hond.

Geen braaksporen

De rechtbank veegt dat scenario van tafel. "In dat geval zou een onbekende derde zich in een tijdsbestek van twintig minuten toegang tot de woning moeten hebben verschaft, haar hebben gewurgd en de woning weer moeten hebben verlaten. Er waren geen braaksporen en forensisch is de aanwezigheid van een derde persoon niet aangetoond."

Gaten in geheugen

Dietmar bracht tijdens zijn proces naar voren dat zijn geheugen veel gaten kent. Dat is een gevolg van jarenlang alcoholmisbruik. De Duitser sloot niet uit dat hij zijn vrouw wurgde, maar dat simpelweg is vergeten. "Uit het dossier komt naar voren dat ook op de bewuste dag een stevige hoeveelheid alcohol is genuttigd", concludeert de rechter.
Deskundigen achten Dietmar vanwege zijn alcoholprobleem verminderd toerekeningsvatbaar. De rechter neemt dat advies over. Dat betekent dat de gevangenisstraf van de Duitse vijftiger ietwat is gematigd. In plaats van de geëiste negen jaar cel, maakte de rechter er dus zeven jaar van.