Met deze tips verbruik je thuis het minste energie

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De prijzen voor gas en elektriciteit rijzen de pan uit. Om dat zo min mogelijk te merken in de portemonnee is het belangrijk om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat?
Een aantal simpele dingen kan iedereen thuis zelf toepassen, zegt energiecoach Bert Dierick van Centrum voor Natuur- en Milieueducatie Maastricht (CNME). "Zoals het aanbrengen van radiatorfolie, zodat de warmte van de radiator niet in de muur gaat zitten maar juist de kamer in komt."

Simpele mogelijkheden

Het aanbrengen van een tochtstrip bij ramen en deuren is volgens Dierick ook een relatief makkelijke oplossing. "Maar je kunt ook eens naar de brievenbus kijken. Veel brievenbussen zijn groot en hebben een grote opening, zodat de post er goed doorheen kan. Je kunt er een brievenbusborstel op zetten, zodat de warmte binnen blijft."
De radiatoren uitzetten in de ruimtes waar je niet bent en een waterbesparende douchekop zijn nog twee simpele mogelijkheden. Een oplossing die iets ingewikkelder is, is er op het gebied van vloerverwarming. "Op de vloerverwarming zit een waterpomp om het water door de vloerverwarming te sturen. Als dat een oudere pomp is, verbruik je in principe heel veel energie. Dan kun je daar een nieuwe pomp inzetten, maar je kunt er ook een pompschakelaar tussen zetten. Die zorgt ervoor dat de pomp alleen draait als er warm water door de vloer heen gaat. Daar bespaar je al meteen heel veel energie mee."

Wasdroger

Nu het voorjaar in volle gang is en de zomer eraan komt, is het volgens Dierick een goed moment om te stoppen met het gebruik van de wasdroger. "We hangen de was weer buiten of binnen in huis. Let er in dat laatste geval wel op dat je de ruimte waar je de was hangt goed ventileert, zodat het vocht naar buiten kan. Anders raak je van de regen in de drup."

Verbaasde reacties

Tijdens zijn werk als energiecoach krijgt Dierick regelmatig verbaasde reacties over oplossingen voor het terugdringen van energieverbruik. "Ik was laatst bij een gezin met een hele hoge elektriciteitsrekening. Zij bleken een elektrische vloerverwarming te hebben op de badkamer, die de hele dag aan stond. Het was voor die mensen een opluchting om te zien dat ze heel makkelijk heel veel energie kunnen besparen."

Gas- en elektriciteitsprijs

Volgens de energiecoach is de elektriciteitsprijs nu ongeveer 2,5 keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar en de gasprijs zo'n 1,5 keer zo hoog. "Dat betekent dat je met elke kuub gas die je niet verbruikt, je twee euro bespaart. Voor je eigen beurs is het nu echt de moeite waard om je energieverbruik te verminderen. En het milieu profiteert mee."