Fruittelers wanen zich in casino: 'Elk seizoen weer een gok'

Lopen de fruitoogsten uit Limburg gevaar door het koude weer? © L1 (Frank Moonen)
Hij heeft zelfs een thermometer aan een van de kersenbomen hangen. Fruitteler Jo Schaepkens uit Klimmen houdt het weerbericht nauwlettend in de gaten: "De bloeiperiode kan het jaar maken of breken."
Met lede ogen zag hij dan ook de vorst van eerder deze week aan. Het kwik steeg in de nacht tot -6 graden, iets wat fruittelers in deze tijd van het jaar absoluut niet willen zien. "Er is zeker al vorstschade, je ziet het aan de knoppen als ze zwart zijn. Maar gelukkig zijn er een hoop ook nog groen, dus het seizoen is zeker nog niet verloren. Maar er moet niet veel meer gebeuren," zegt Schaepkens, die met zijn bedrijf in Klimmen volledig afhankelijk is van de kersen.

Het is nooit goed

Eén boom zou eigenlijk vijf kilogram aan kersen moeten opleveren. In juni wordt er geoogst en dan moet blijken of dat aantal wordt gehaald, al slaan de twijfels nu in het voorjaar alweer toe. "Maar ideaal is het voor ons nooit. Vorst, hagel, lange droogte maar ook warmte zijn allemaal niet perfect. eigenlijk is het nooit goed", grapt de kersenteler, die na 25 jaar wel weet hoe de hazen lopen.
Twee jaar geleden ging meer dan de helft van zijn oogst verloren toen het in dezelfde periode twee dagen -8 graden was. "We hebben al een deel van de oogst beschermd door het af te dekken, maar dat helpt dan ook niet meer. En heaters kopen is een veel te grote investering die zich zeker door de hogere energieprijzen zich nooit terug kan verdienen."

Appelboer

Even verderop, net in Valkenburg, zit appelteler Wiel Brouwers, die na al die jaren ook wel weet dat de fruitteelt elke seizoen weer een gok is. "Maar dan hadden we maar een ander beroep moeten kiezen." Aangezien hij pas in september zijn Elstar-appels gaat plukken, is de vorst van de afgelopen tijd nog geen ramp. "Maar de komende weken worden wel cruciaal, gelukkig wordt het warmer al is ook dat geen garantie. IJsheiligen moet nog komen", waarmee Brouwers doelt op de periode medio mei waar volgens de kenners vorst nog mogelijk is.

Kansen spreiden

Toch heeft de fruitteler zijn kansen de laatste jaren gespreid en gokt hij niet meer op één paard. Brouwers heeft naast zijn fruitbomen ook een camping ingericht, waarmee hij dus ook inkomsten haalt uit het toerisme. "Zeker in het Amstel Gold Race-weekend een welkome aanvulling, we zitten helemaal vol. Dus mocht de appeloogst mislukken, komt er toch nog geld binnen."