Limburg telt minste ingeschreven Oekraïners van het land

Afbeelding ter illustratie © iStock
Nergens in Nederland staan zo weinig Oekraïense vluchtelingen geregistreerd als in Limburg.
Het gaat hierbij wel om relatieve aantallen: het aantal vluchtelingen per inwoners in de provincie, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die door LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

Andere provincies

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne hebben oorlogsvluchtelingen zich het minst vaak bij een gemeente in Limburg gemeld. Er is een uitsplitsing gemaakt tussen minderjarigen (5,1 vluchtelingen per 10.000 inwoners) en volwassenen (8,1 vluchtelingen per 10.000 inwoners) Oekraïners. Met name in Groningen, Zeeland en Noord-Holland hebben relatief veel Oekraïners zich gevestigd.

Lokale initiatieven

Als we inzoomen op onze provincie valt Venlo op als de vluchtelingenaantallen naast de bevolkingsgrootte wordt gelegd. Van 24 februari tot 7 april schreven 316 Oekraïense vluchtelingen zich in Venlo in, zo'n 30,9 per 10.000 inwoners. Diezelfde periode stonden in Gulpen-Wittem 63 oorlogsvluchtelingen geregistreerd. Dat komt neer op 44,4 per 10.000 inwoners.
Volgens het CBS zijn de hoge relatieve aantallen in sommige gemeenten toe te schrijven aan 'lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen', bijvoorbeeld in lege kantoorpanden.

Inschrijvingen

In absolute cijfers zijn de meeste Oekraïners opgevangen in Venlo (316). Daarna volgen Peel en Maas (102), Stein (81) en Maastricht (72). Landelijk gezien voert Rotterdam de lijst aan: 1519. In Amsterdam staan 958 oorlogsvluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Ameland, Schiermonnikoog, Woudenberg en Best zijn de enige gemeenten die nog geen mensen uit Oekraïne hebben geregistreerd.

Vrouwen en kinderen

Ruim 27.000 mensen uit Oekraïne hebben zich sinds 24 februari bij een Nederlandse gemeente ingeschreven, zegt het CBS. Ruim een derde van hen zijn kinderen. Van de volwassen Oekraïners die zijn ingeschreven is 80 procent vrouw. Dat komt doordat mannen van 18 tot en met 60 jaar oud het land niet mogen verlaten. Zij moeten beschikbaar zijn om mee te vechten tegen de Russen.