Harde eis CDA Roermond voor coalitie: opruimen belemmeringen

Het Roermondse stadhuis. © Erwin Minkenberg
Het CDA in Roermond vindt dat eerst de belemmeringen uit het verleden moeten worden weggenomen voordat begonnen kan worden met de vorming van een coalitie van Liberale Volkspartij Roermond (LVR), GroenLinks, CDA en VVD.
Die coalitie is voorgesteld door informateur Dirk Franssen van de LVR.

Randvoorwaarde

Maar in een reactie daarop liet het CDA woensdag meteen weten dat ze eerst nog een aantal vragen had voordat ze 'ja' kon zeggen. Die zijn er nu. Eén daarvan betreft hoe gebroken wordt met wat de partij noemt verstoorde verhoudingen uit het verleden. Ze noemt dat een belangrijke randvoorwaarde voor samenwerking met partijen.
"Om de toekomst met vertrouwen samen in te kunnen gaan, is het nodig de beelden, frustraties en irritaties tussen de betrokken partijen te benoemen en weg te nemen", aldus het CDA tegen informateur Franssen.

Vóór de formatie

De voorgestelde teambuilding noemt het CDA onvoldoende en zou ook pas plaatsvinden na de vorming van een nieuw college. Daarom stelt zij als harde eis dat vóór de formatie actie wordt ondernomen. Van de informateur wil het CDA weten of hij het met hen eens is en hoe hij dat proces dan ziet.

Overige vragen

Een tweede vraag waar het CDA antwoord op wil, betreft een nieuwe werkwijze van de gemeenteraad. Daarover mist de partij een advies en voorstel. Ten derde vraagt de partij hoe het formatieproces er in stappen uit komt te zien en hoe de gemeenteraad steeds wordt geïnformeerd.

Reactie volgt

Informateur Franssen heeft eerder al te kennen gegeven zo snel mogelijk te zullen reageren op de CDA-vragen. Hij wil het liefst begin volgende week beginnen met de formatie.
Grote vraag is of het CDA daar dan bij is na de vragen die de partij nu heeft gesteld.