20 jaar geëist tegen terreurverdachten vakantiepark Weert

De terreurverdachten zouden in dit vakantiehuisje in Weert aanslagplannen voorbereiden. © NOS
Tegen drie terreurverdachten die in een Weerter vakantiehuisje aanslagplannen zouden voorbereiden, zijn donderdag in een hoger beroep celstraffen geëist tot twintig jaar.
Justitie denkt dat de mannen bezig waren met de voorbereiding van een bloedige aanslag in Nederland. "Nederland heeft geluk gehad", zei de advocaat-generaal over het tijdige politie-ingrijpen.

Hoger beroep

De rechtbank Rotterdam veroordeelde zes mannen in oktober 2020 tot celstraffen tussen de tien en zeventien jaar. Drie van hen - onder wie hoofdverdachte Hardi N. - trokken hun hoger beroep in en leggen zich neer bij de opgelegde celstraffen.

Schieten op agenten

Shevan A., Morat M. en Wail el A. gingen wel in beroep en hoorden donderdag bij het hof Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde locatie in Rotterdam - een strafeis van respectievelijk acht, dertien en twintig jaar. Dat El A. de hoogste straf tegen zich hoorde eisen, komt omdat hij bij zijn aanhouding op de politie heeft geprobeerd te schieten. Dat niemand gewond raakte, kwam omdat het wapen onklaar was gemaakt.
Op deze opname is te zien hoe Waïl el B. een pistool richt op agenten die hem willen arresteren. © Openbaar Ministerie

Vakantiepark

De groep werd opgerold door een undercoveroperatie. De verdachten werden gearresteerd op het vakantiepark, waar ze in het bijzijn van politie-infiltranten bomvesten pasten en met onklaar gemaakte kalasjnikovs en pistolen oefenden.
Die undercoveractie is uitgebreid gefilmd met verborgen camera’s:

Oorlogstuig

"Wat nou als de verdachten buiten het zicht van politie en justitie aan dit oorlogstuig waren gekomen? Je moet er werkelijk niet aan denken", zei de advocaat-generaal. Hij sprak van "het script van een onwaarschijnlijk slechte film". Hoofdverdachte Hardi N. had bij de rechtbank verklaard dat hij uitgelokt was door de undercoveragenten. De andere mannen hadden naar eigen zeggen geen idee waar N. mee bezig was.

Martelaarsdood

De advocaat-generaal haalde meerdere afgeluisterde gesprekken en chats aan waarin de verdachten met elkaar over de (martelaars)dood en het paradijs spraken. Op camerabeelden is hoofdverdachte N. te zien nadat hij mailcontact heeft gehad in een belwinkel met de infiltrant. "Het treft mij iedere keer weer dat het jonge dochtertje van N. hierbij aanwezig is. Dat iemand zijn dochtertje meeneemt als hij dit soort plannen aan het smeden is."