Beek behoudt coalitie CDA en BBB-NDB

Afbeelding ter illustratie © iStock
Beek krijgt een coalitie van CDA en BBB-NDB. Dat is precies dezelfde als de afgelopen vier jaar en in de periode daarvoor.
Ook de tien zetels in de gemeenteraad waar de coalitie op terug kan vallen, is exact gelijk. Wel is de onderlinge verhouding anders. Het CDA steeg bij de verkiezingen van vijf naar zes zetels, BBB-NDB zakte van vijf naar vier.

Mogelijkheiden

Ruim een week geleden meldde verkenner Ralph Diederen van het CDA dat er nog drie mogelijkheden waren voor de vorming van een nieuwe coalitie. Het ging dan om een coalitie van de drie grootste partijen CDA, BBB-NDB en Progressief Beek. Of een coalitie van CDA en Progressief Beek of van CDA en BBB-NDB.
"Maar uit de vervolggesprekken bleek dat Progressief Beek en BBB-NDB een driepartijen-coalitie niet wenselijk vonden als een coalitie van twee ook mogelijk is", zo meldt Diederen in zijn eindverslag.

Samenwerking

Dat de keuze op de oude coalitie van CDA en BBB-NDB is gevallen, heeft volgens verkenner Diederen te maken met de succesvolle samenwerking in de afgelopen twee periodes en het feit dat er meer programmatische overeenkomsten zijn tussen CDA en BBB-NDB dan tussen CDA en Progressief Beek.
Diederen - die ook lijsttrekker was van het CDA - gaat nu als formateur aan de slag om te komen tot een coalitieakkoord. Hij hoopt dat half mei de zaak rond is. Ook moet dan duidelijk zijn wie de nieuwe wethoudersploeg gaan vormen. Het oude college telde twee wethouders van het CDA en twee van BBB-NDB.