Rondje rijden met tanks juist om Oekraïeners te helpen

Meerijden met 1-tonner rupsvoertuig tijdens Militracks. © Oorlogsmuseum Overloon
Het Oorlogsmuseum Overloon gaat half mei op haar terrein rondjes rijden met tanks en andere militaire voertuigen tijdens Militracks. Om iedere kritiek voor te zijn, stuurt het museum deze donderdag en vrijdag hulpgoederen naar Oekraïne die betaald worden met de opbrengst uit het jaarlijkse evenement.
Museumdirecteur Erik van den Dungen beseft dat het militaire vertoon op 14 en 15 mei bij het publiek in verkeerde aarde kan vallen nu er een oorlog gaande is in Oekraïne.

Hulpgoederen

"Daarom rijden donderdag en vrijdag alvast twee vrachtwagens vol hulpgoederen vanuit het museum naar Oekraïne. Het eerste transport betreft 25 ton houdbare melk. Het tweede transport bestaat voor de ene helft uit houdbare melk en de andere helft uit oplospuree. We proberen de goederen via Lviv naar de belegerde stad Marioepol te brengen", legt de directeur uit.

Rondje in legervoertuig

Daarmee gaan de kosten uit voor de baten van het museum. De hulpgoederen worden terugbetaald met de opbrengst uit ritten met militaire voertuigen tijdens Militracks. Bezoekers van het evenement kunnen een rondje meerijden met legermotors, jeeps, pantservoertuigen, tanks en andere opmerkelijke rupsvoertuigen uit het verleden.
Meerijden op een tank tijdens Militracks in Overloon. © Walter Schwabe

Positieve reacties

Van den Dungen: "We organiseren Militracks samen met eigenaren van deze voertuigen. Zij stellen het materieel te beschikking, wij leveren de brandstof. Het is een gedeelde inspanning. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, hebben we afgesproken om toch door te gaan en de opbrengst uit de ritten aan het goede doel te schenken. Dat leverde uitsluitend positieve reacties op."

Ritprijzen

Het Oorlogsmuseum rekent op ongeveer 15.000 bezoekers tijdens Militracks. Bezoekers betalen een vaste entreeprijs. De tickets om mee te mogen rijden worden op het evenement los verkocht. De prijs ervan hangt af met welk voertuig een bezoeker mee wil rijden.
Eerder deze donderdag liet de stichting die de Miljoenenlijn beheert weten dat het evenement 'Weekend at War' op 2 en 3 juli niet doorgaat vanwege de oorlog in Oekraïne.