Eerste editie kinderkrant voor Roerdalen en Roermond

Burgemeester Monique de Boer van de gemeente Roerdalen kreeg het eerste exemplaar overhandigd van de kinderkrant © L1
Een belangrijke dag donderdag voor nieuwsgierige kinderen in de gemeenten Roerdalen en Roermond. De eerste editie van kinderkrant 't Roertje is namelijk verschenen. De krant is opgericht door journaliste Hanneke Drohm uit Posterholt, die daarvoor dagblad De Limburger vaarwel zei.
Vol trots komt Hanneke Drohm de klas van groep 7 en 8 van de Martinusschool in Vlodrop binnengelopen. In haar handen heeft ze tientallen exemplaren van de eerste editie van de kinderkrant voor de gemeenten Roerdalen en Roermond.

Geen grote mensen

Ze wordt terzijde gestaan door enkele scholieren die eraan meewerkten en door burgemeester Monique de Boer van Roerdalen. De burgemeester krijgt het eerste exemplaar uitgereikt, maar in haar toespraak maakt Hanneke duidelijk van wie en voor wie 't Roertje eigenlijk is. "Kinderen vroegen me om veel kleur, veel foto's en verhalen over kinderen en niet over grote mensen."

Serieuze zaken

Na een dankwoord van de burgemeester worden de kranten uitgedeeld. De reacties zijn positief, kinderen bladeren en lezen en sommigen beginnen al snel te puzzelen. Denken dat de krant alleen bedoeld is voor spelletjes en lokaal nieuws is verkeerd, zo zegt Drohm. "Er staan ook hele serieuze zaken in; denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne. In deze editie veel aandacht voor kinderen die acties hebben ondernomen om geld in te zamelen voor giro 555."

Boekenbaas

In de krant ook een uitgebreid interview met de 11-jarige Diewertje Cox uit Melick. Zij staat op haar basisschool bekend staat als boekenbaas. "Ik maak vlogjes en vertel over mijn favoriete boeken en waar die over gaan." De volgende editie wordt voor Diewertje nog specialer. Dan interviewt zij voor 't Roertje iemand anders, namelijk een kinderboekenschrijver. Ze vindt het fijn om mee te werken aan de kinderkrant. "Ik wil later zelf schrijver worden, dus dat past hier mooi bij. Bovendien staan hier veel artikelen in die kinderen interesseren., en hij is leuk gemaakt met tekeningen en plaatjes. Dat maakt het leuk."
Kinderkrant 't Roertje wordt verspreid over alle basisscholen in Roerdalen en Roermond en verschijnt tien keer per jaar.