Miljoenenlijn blaast 'Weekend at War' af nu Oekraïne lijdt

Het evenement 'Weekend at War' gaat dit jaar niet door vanwege de oorlog in Oekraïne. © Miljoenenlijn
Het evenement 'Weekend at War' dat met oud oorlogsmateriaal en acteurs de bevrijding van Nederland in Tweede Wereldoorlog herdenkt, gaat dit jaar niet door vanwege de oorlog in Oekraïne.
Dat heeft de Stichting Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij die de Miljoenenlijn beheert donderdag laten weten. Het besluit is genomen in overleg met de deelnemers.

Ongepast

'Weekend at War' is een educatief evenement dat op 2 en 3 juli zou worden gehouden. "Zoals iedereen zijn we geschokt en bedroefd over de wreedheden die plaatsvinden in Oekraïne als gevolg van de Russische invasie. We zijn van mening dat het op dit moment ongepast is om de bevrijding van Nederland te vieren terwijl er elders in Europa een oorlog is uitgebroken", schrijft de beheerder van de Miljoenenlijn.

Oekraïense vluchtelingen

Wat het nog pijnlijker zou maken, is het feit dat momenteel Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in het vakantiepark naast Station Simpelveld. "Het kan niet zo zijn dat zij op hun zoektocht naar veiligheid en rust oog in oog komen te staan met acteurs en militaire voertuigen", concludeert de organisatie van Weekend at War.

Verplaatsing naar 2023

In 2020 en 2021 konden de geplande edities van Weekend at War ook niet doorgaan, toen vanwege het uitbreken van de coronapandemie. Het evenement wordt nu op de agenda gezet voor het volgende jaar rond 1 en 2 juli. Mensen die al een toegangskaartje hadden gekocht voor 2022, kunnen dat over een jaar gebruiken.
Daarmee zijn niet alle activiteiten van de Miljoenenlijn van de baan. Zondag 17 april starten de gebruikelijke ritten met de stoomtrein door het Zuid-Limburgse Heuvelland.