Vliegtuigen bedoeld voor Russische maatschappij vast op MAA

Het vliegtuigmodel Airbus A2-220 © Airbus
Vier nieuwe vliegtuigen van een Russische leasemaatschappij staan vast op het terrein van vliegtuig-onderhoudsbedrijf Samco op Maastricht Aachen Airport.
Uit een brief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat de vliegtuigen vanwege een contractbreuk met een Russische luchtvaartmaatschappij op grond van het vliegveld blijven staan.

Luchtruim gesloten

"Ze staan er al sinds 2019 omdat de operator er toen vanaf zag", vertelt een woordvoerder van Samco. De toestellen staan niet geregistreerd onder een Russische eigenaar en daardoor vallen ze niet onder de sancties tegen Rusland. Een van de redenen dat ze blijven staan, is dat het Russische luchtruim sinds februari gesloten is. Terug naar het Russische leasebedrijf is dus onmogelijk. De toestellen wachten sowieso nog op ingebruikname, ze staan nu nog ingepakt en zijn überhaupt nog niet vliegklaar.
"We houden onze handen even op de rug, we willen geen sancties schenden", laat de woordvoerder weten.

Plaats genoeg

Tot die tijd blijven de vier vliegtuigen van het type Airbus A220-300 nog ingepakt, wat zoveel betekent als dat de motor met plastic zeil omhuld is. "Natuurlijk hopen we dat ze ooit vertrekken, maar de komende tijd zal dat nog niet gebeuren", laat de woordvoerder weten.