De zalen zijn open, maar waar blijft het publiek?

De zalen zitten voorlopig nog niet vol © iStock
Aan de programmering ligt het niet, een QR-code hoef je niet meer te laten zien: het publiek mag na 2 jaar pandemie-ellende eindelijk weer genieten zonder voorbehoud. Kortom, alle seinen op groen voor volle theaters, poppodia en filmzalen, zou je zeggen. Maar toch blijven ze leeg.
Geschat wordt dat de bezoekersaantallen zo'n 30 tot 40 procent lager liggen dan voor de pandemie. L1 belde een aantal theaters, filmzalen en poppodia en merkte dat ze allemaal met het probleem te maken hebben.

Aanbod is enorm

Joeri Wilbers, directeur van De Domijnen in Sittard en bestuurslid van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, herkent het probleem: "Grotere voorstellingen doen het nog wel redelijk, maar de zalen zijn inderdaad een stuk minder gevuld dan je zou verwachten. Er komt nu heel veel samen", legt hij uit. "Alles wat uitgesteld is geweest de afgelopen twee jaar wordt nu ingehaald, dus het aanbod is enorm, terwijl de vraag gelijk is gebleven. Dan krijg je een probleem, dan blijven de zalen leger. En dat zien we nu overal."
Ook poppodia zitten nog lang niet op het niveau van voor de pandemie. Tim Gaal, directeur van Grenswerk in Venlo: "Mensen hebben heel veel andere dingen te doen nu alles weer mag. Bruiloften mogen weer, verjaardagen, bedrijfsborrels. Daar moeten we als poppodium mee concurreren."

Thuis film kijken

Ook bioscopen en filmzalen hebben een verklaring voor de tegenvallende cijfers, zegt Anna Nita van filmhuis Lumiere in Maastricht. "Er is natuurlijk een enorme concurrentie van alles wat weer kan en mag nu. Niet alleen het culturele aanbod, maar ook nieuwe hobby's die mensen hebben opgepakt tijdens de pandemie. En wat bij film ook een rol kan spelen: mensen hebben door het gedwongen thuiszitten vaak geïnvesteerd in een goeie installatie thuis, grote tv, goed geluid. Daar moeten we ook mee concurreren."
Toch mag het filmhuis niet klagen, zegt Nita. "Zodra het slecht weer is, weten de mensen ons toch wel weer te vinden, zoals de afgelopen week. En we hebben een enorm aanbod door alles wat is blijven liggen, we doen veel speciale voorstellingen."

Kaartverkoop loopt niet

Naast de fikse concurrentie is er nog een ander probleem, meent Tim Gaal van Grenswerk. "Als populaire concerten tijdens de pandemie werden uitgesteld, hielden mensen hun kaartjes meestal wel. Maar als een optreden al voor de derde of vierde keer moest worden verschoven, vroegen veel mensen tóch hun geld terug. En die mensen kopen nu niet automatisch weer een kaartje, omdat er zo'n enorm aanbod is nu", zegt Gaal.
Hoe lang de malaise nog duurt, is moeilijk te zeggen. Gaal merkt dat ook voor de wat langere termijn de kaartverkoop nog niet vanzelfsprekend gaat: "We doen veel aan promotie nu, veel reclame. Maar ook voor de concerten dit najaar loopt het nog geen storm. Mijn theorie is dat mensen veel huiveriger zijn om nu te kopen." Volgens de Grenswerk directeur denken mensen denken mensen in eenzelfde situatie als eerst terecht te komen. "Een kaartje kopen voor een voorstelling over een half jaar, die vervolgens niet doorgaat omdat de zaak weer op slot wordt gegooid. Dus we zijn nog lang niet waar we moeten zijn."