Politiegeweld in Limburg het hardst gestegen

De ME in actie © ANP
Nergens in Nederland is het geweld gebruikt door de politie zo sterk toegenomen als in Limburg.
Dat blijkt donderdag uit cijfers van de politie.

Flinke toename

De politie van de eenheid Limburg heeft 1.025 keer geweld toegepast in 2021, 18 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de grootste toename van alle tien politie-eenheden. De politie stelt dat de Limburgse toename onder andere komt door de avondklokrellen, die in onder andere in Venlo en Stein speelden. "En de voetbalwedstrijden van het afgelopen seizoen springen eruit. Daar liep het geregeld uit de hand", laat de politie weten.
Het gaat om het gebruik van een vuurwapen, een wapenstok, peperspray of fysiek geweld. De politie benadrukt dat het zich, landelijk gezien, 'slechts' 78 keer genoodzaakt zag om daadwerkelijk te schieten met een vuurwapen. "Opvallend is verder de stijging van de lange wapenstok, waterwerper en traangas en meer inzetten van de bereden politie."

Nederlands politiegeweld

Politiemensen moesten landelijk 18.477 keer geweld toepassen, ongeveer 2.000 keer meer dan in 2020. Ook in Den Haag (16,4 procent) en Noord-Holland (12,5 procent) nam het politiegeweld toe. Daarentegen is in andere gebieden, zoals omgeving Rotterdam, het geweld juist afgenomen.
Bekijk hier de landelijke cijfers:
De politie benadrukt dat geweld bij relatief weinig is gebruikt, aangezien het voor 15 miljoen incidenten op pad ging. "Het liefst gebruiken we geen geweld en daarom ben ik tevreden dat we ook zien dat collega’s bij 99 procent van de incidenten géén geweld hoefden te gebruiken", zegt portefeuillehouder geweld van de politie Frank Paauw daarover.
De politie moest, zowel in Limburg als landelijk gezien, in 2021 vaker optreden bij demonstraties, onder andere over de coronamaatregels.