Koningsdag in Maastricht duurder dan geraamd

Foto ter illustratie © iStock
Koningsdag gaat Maastricht meer kosten dan aanvankelijk werd ingeschat. De nieuwe begroting beslaat anderhalf miljoen euro.
Dat is een kleine twee ton meer dan in 2020 geschat werd, melden Maastricht en de provincie Limburg woensdag in een raadsbrief.

Uitstel

Maastricht zou eigenlijk in 2020 Koningsdag organiseren, maar door corona ging dat niet door. De stijging van het kostenplaatje komt onder andere door het uitstel, laat de gemeente weten. Voor het evenement van twee jaar eerder waren namelijk al kosten gemaakt.
Ook moest de gemeente varianten ontwikkelen mocht het programma door Covid-19 alsnog wijzigingen ondergaan. Dat leverde extra kosten op. Daarnaast waren er prijsstijgingen ten opzichte van twee jaar terug, waardoor er een verschil van bijna twee ton is ontstaan, aldus de gemeente.

Kosten

"De hogere kosten worden opgevangen door ontvangen verzekeringspenningen voor Koningsdag 2020", zo staat in de brief. De penningen leveren ruim een ton op.
Daarnaast dragen zowel de gemeente als de provincie Limburg 96.000 euro extra bij. Die laatste maakt een hogere subsidie voor het evenement vrij. De gemeentelijke bijdrage wordt 'binnen bestaande budgetten opgevangen'.

Aandacht

Behalve de koninklijke familie en tienduizenden bezoekers verwacht de gemeente 2,5 miljoen tv-kijkers via NPO1. "De ervaring leert bovendien dat ook vele andere Nederlandse en buitenlandse media ruimschoots aandacht besteden aan dit evenement", aldus de gemeente.