Informateur LVR: 'Gesprekken verliepen in goede sfeer'

Het Roermondse stadhuis. © Erwin Minkenberg
Informateur Dirk Franssen (LVR) vertelt dat de verkennende gesprekken met GroenLinks, CDA en VVD in goede sfeer verliepen.
Dat vertelt Franssen in de Nieuwsshow van L1 Radio.
Woensdagavond werd bekendgemaakt dat informateur Franssen adviseert dat de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) weer plaatsneemt in de coalitie. Dat zou dan samen zijn met GroenLinks, CDA en VVD.

Constructief

"Ik ga zover in mijn antwoorden als dat ik kan gaan. Maar ik kan u zeggen dat alle gesprekken in goede sfeer en constructief, met open en transparante inbreng zijn geweest", aldus Franssen. Ook laat hij weten dat sommige partijen twee keer en sommige drie keer op gesprek zijn geweest.

CDA

Het CDA en de LVR hebben de afgelopen jaren geen goede verstandhouding gehad. Na de bekendmaking woensdagavond heeft het CDA dan ook laten weten nog even met haar achterban te overleggen. "Alle partijen geven het CDA de kans om met hun achterban te spreken. Dat zal ook niet lang duren, is mij te verstaan gegeven, en dat betekent dat we richting het weekend weer verdergaan met gesprekken voeren." Waarschijnlijk zal het CDA ook nog enkele vragen stellen. De afgelopen jaren zijn er tussen de twee partijen meerdere confrontaties geweest over de positie van lijstduwer Jos van Rey.

Elf zetels

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand steeg de LVR van negen naar elf zetels en bleef daarmee de grootste partij. De winst voor de LVR kwam van vrijwel alle kanten. GroenLinks, het CDA en de VVD leverden allemaal stemmen in.

Boycot

Ook de vorige twee periodes deed de LVR met veel succes mee aan de raadsverkiezingen. Maar beide keren werd de partij met Jos van Rey als lijstduwer uit de coalitie gehouden. De belangrijkste reden hiervoor was het verleden van de politicus. Het is nog onduidelijk of Van Rey wethouder wordt.

Verleden Van Rey

De voormalige VVD-wethouder werd na een langslepende zaak in 2017 veroordeeld voor corruptie en verkiezingsfraude. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en mocht twee jaar lang geen publiek ambt uitoefenen.