LWV-directeur hoopt op nieuwe steun voor ondernemingen

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Huub Narinx, directeur van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) hoopt dat ondernemers opnieuw financiële steun krijgen van de overheid.
Veel ondernemingen verkeren namelijk in zwaar weer. Niet alleen door de coronapandemie, maar ook door de gestegen inflatie van de afgelopen maanden.

Maatwerk

"Je zal maar als ondernemer door corona ten onder gaan. Zo'n ondernemer heeft dan zijn tent moeten sluiten in het belang van de volksgezondheid, voor ons allen. Dan zou het wel heel zuur zijn wanneer zo'n ondernemer nu failliet gaat. Er moet maatwerk komen, je moet naar een onderneming kijken hoe het was vóór corona", aldus Narinx in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Investeren

Wanneer ondernemers met schulden kampen, kan dat behoorlijk problematisch zijn. "De schuldenlast kun je voorlopig niet terugbetalen en je kunt niet meer investeren. Zeker in branches als events, reizen, cultuur en horeca moet je blijven vernieuwen. Je hebt ook kapitaal nodig om te investeren om mensen naar je toe te trekken", licht Narinx toe.

Contracten

Ook moeten bedrijven zich vanwege de oplopende inflatie gaan indekken. Dat kan volgens Narinx door de contracten aan te passen: "De prijzen van nu zijn dagprijzen, dus mensen moeten er rekening mee houden dat de prijs over een paar maanden duurder kan zijn. Onvoorziene prijzen moet je juridisch vast gaan leggen in contracten."

Faillissementen

De LWV-directeur verwacht dat er de komende tijd hoe dan ook bedrijven failliet gaan. Dat komt ook door een inhaaleffect van de afgelopen twee jaar. "Want we hebben de afgelopen twee jaar door de steunmaatregelen minder faillissementen gehad dan normaal, maar dat is de natuurlijke werking van de markt. Het gaat er ons om dat je de ondernemer, die volledig zonder schulden zat voor corona, moet helpen." De LWV is dan ook regelmatig in overleg met ministeries om te kijken waar er hulp geboden kan worden.