Advies: coalitie CDA, JAN en VVD in Nederweert

Het gemeentehuis in Nederweert. © Google Maps
De gemeente Nederweert krijgt zo goed als zeker een coalitie van CDA, JAN en VVD.
Informateur Anton Kirkels heeft een dergelijke coalitie geadviseerd. De drie partijen hebben in een gezamenlijke reactie laten weten voortvarend aan de slag te willen gaan met het advies en gesprekken te willen beginnen over een coalitieakkoord.

Meeste overeenkomsten

CDA, JAN en VVD zijn samen goed voor 12 van de 17 zetels in de gemeenteraad. Volgens informateur Kirkels bestaan tussen de partijen de meeste inhoudelijke overeenkomsten. Bovendien hebben partijen aangegeven dat er een zekere balans moet zijn tussen coalitie en oppositie en dat het democratisch proces gebaat is bij een oppositie van formaat, aldus de informateur. Vandaar zijn advies voor een coalitie van drie partijen.

Gesprekken

Kirkels heeft de afgelopen twee weken gesproken met alle zes partijen in de gemeenteraad. Daarbij werd duidelijk dat de progressieve lijst Nederweert Anders en nieuwkomer GroenLinks niks zagen in aansluiting bij een coalitie met CDA en JAN (Jongeren Akkoord Nederweert). VVD en D66 wilden dat wel.
Als de beoogde coalitie van CDA, JAN en VVD onverhoopt niet zou lukken, is een combinatie van CDA, JAN en D66 dan ook een alternatieve mogelijkheid, zo de informateur. De gemeenteraad van Nederweert bespreekt op 19 april het advies van Anton Kirkels.

Nieuwe formateur

Die heeft wel geadviseerd een nieuwe formateur aan te wijzen uit de gemeenschap van Nederweert zélf die heel goed bekend is met de dossiers en uitdagingen waar het gemeentebestuur voor gesteld is. Zij of hij kan als begeleider van de onderhandelingen tussen de partijen worden ingezet, aldus Kirkels.
De afgelopen vier jaar kende Nederweert een coalitie van JAN, Nederweert Anders en D66. Maar die verloor bij de verkiezingen haar meerderheid. VVD-‘er Anton Kirkels is oud-raadslid en oud-wethouder van Weert en voormalig statenlid.