OPH, SP en VVD/D66 in coalitie Heerlen, 4e partij onzeker

Het gemeentehuis in Heerlen. © Fotot: L1 (Camiel Schnackers)
Ouderenpartij Heerlen (OPH), SP en VVD/D66 blijven in ieder geval deel uitmaken van de coalitie in Heerlen. Wie als vierde partij aanschuift is nog onzeker.
De nieuwe Jongerenpartij lijkt een goede kans te maken maar ook de huidige coalitiepartij CDA is nog in de race. Dat is de kern van het advies van informateur Marjo Vankan.

Formateur

OPH heeft dat overgenomen en heeft oud-bestuursvoorzitter van het Atrium Ziekenhuis Eke Zijlstra als formateur aangetrokken om de twee opties te onderzoeken en met alle zes partijen in gesprek te gaan. Zijlstra is momenteel onder meer voorzitter van het Nederlands Mijnmuseum en van Schunck. OPH neemt als grootste partij het voortouw bij de coalitievorming.

'Zorgvuldig'

Voorzitter Huub Strolenberg van OPH zegt dat zijn partij geen voorkeur heeft voor één van de twee mogelijke coalities. Dat is afhankelijk van de besprekingen die naar verwachting maandag van start gaan, aldus Strolenberg. Hij verwacht dat als alle partijen goed meewerken het snel kan gaan. “Maar ook deze fase dient zorgvuldig te gebeuren”, zo de OPH-voorzitter.

Draagvlak

Volgens informateur Marjo Vankan doet de optie van OPH, SP, VVD/D66 en Jongerenpartij recht aan de verkiezingsuitslag en heeft ze met 23 van de 37 zetels voldoende draagvlak in de gemeenteraad. Ook is er vertrouwen tussen de partijen en komt deze combinatie tegemoet aan de wens tot vernieuwing. “Het gaat dan om een andere bestuurscultuur waarbij het bestuur meer de verbinding zoekt met de samenleving in de volle breedte”, aldus de informateur. Zij denkt dat in deze combinatie ook de continuïteit van bestuur is gewaarborgd.

CDA

Vankan meldt ook dat in de gesprekken met de partijen vraagtekens zijn gezet bij de stabiliteit van het CDA, ondanks dat de partij bij de verkiezingen vooruit ging van 4 naar 5 zetels. “Er lijkt sprake van minder vertrouwen in samenwerking in een nieuwe coalitie”, aldus Vankan. Dat heeft ermee te maken dat de CDA-fractie onlangs met 3 tegen 2 stemmen zittend wethouder Charles Claessens aan de kant schoof voor een nieuwe periode. Ten faveure van fractievoorzitter en lijsttrekker Marco Peters.

Tweede optie

In haar advies is Marjo Vankan beduidend korter over de tweede optie waarbij de huidige coalitie van OPH, SP, CDA en VVD/D66 wordt voortgezet. Die kan rekenen op 25 zetels. “Deze coalitie is een bestendiging van de koers en doet recht aan de verkiezingsuitslag”, zo schrijft zij summier. De verkiezingsuitslag wordt in deze mogelijkheid geïnterpreteerd als een bevestiging van de uitgezette koers.