Eervolle ceremonie voor verongelukte militair

De verongelukte vliegers René Zeetsen (links) en Ernst Mollinger. © Ministerie van Defensie
Nabestaanden, een flinke afvaarding van de luchtmacht en de burgemeester kwamen woensdag in Hout-Blerick bij elkaar om een viaduct in te wijden dat de naam van de verongelukte kapitein-vlieger René Zeetsen draagt.
Hij was militair en woonde met zijn gezin in Venlo. Op 17 maart 2015 verongelukte hij op 30-jarige leeftijd toen zijn apache neerstortte tijdens een vredesmissie in Mali. Ook de andere inzittende, Ernst Mollinger, overleefde de crash niet.

Terug naar toen

De ceremonie woensdag bracht zus Kristie terug naar die bewuste dag dat het vreselijk misging. “Je denkt vandaag toch even terug aan die zwarte bladzijde in je leven.”

Zelfde mensen

“De mensen die hier nu zijn, waren er zeven jaar geleden tijdens de uitvaart ook. Dat geeft steun. Maar ook de luchtmacht, die op ieder mogelijk moment stilstaat bij René, zorgt voor steun. Zo komen wij er wel doorheen”, vertelde Kristie.

A73

Het viaduct onder A73 in Tegelen draagt sinds december de militaire titel 'Kapitein-vlieger René Zeetsen'. Door corona werd de inwijding ervan uitgesteld. Desondanks werd de plechtigheid woensdag drukbezocht.

75 jaar Vrijheid

In het kader van 75 jaar Vrijheid vorig jaar ontwikkelde het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een plan om bruggen en viaducten te vernoemen naar militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies zijn omgekomen. In Nederland worden de komende jaren ruim veertig viaducten vernoemd.