Voetbalkantine wordt omgebouwd tot opvang voor vluchtelingen

Een oude voetbalkantine in Ransdaal wordt een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. © Google Maps
Een voormalige voetbalkantine in Ransdaal wordt de komende week omgebouwd tot een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen.
Dinsdag 19 april komende de eerste vluchtelingen aan en veel inwoners van het dorp helpen mee om hen een warm welkom te heten. In een brief die aan bewoners in Ransdaal is gestuurd staat dat er plek is voor maximaal zestien Oekraïners.

Gemeente Voerendaal

Marianne Winthagen, een van de initiatiefnemers, vertelt namens werkgroep Ranzel Hulp Oekraïne enthousiast over het project: "We hebben een dikke maand geleden bij de gemeente aangekaart of de kantine geschikt is om mensen op te vangen. Later kregen we bericht dat dat prima is."

Aannemer

Momenteel is een aannemer druk bezig om de voetbalkantine geschikt te maken voor de vluchtelingen. Volgens Marianne doet hij dit naast zijn vaste werkzaamheden: "Er hebben zich al zelfs mensen gemeld die materiaal willen sponsoren." De gemeente Voerendaal stuurt het bouwkundig aan en begeleidt waar nodig. Ook betaalt de gemeente (een deel van) de kosten.

Spullen

Inmiddels heeft Marianne met de werkgroep ook al een hele inventarisatielijst voor spullen opgesteld. Al veel mensen hebben iets gedoneerd: van glazen tot kinderdekbedden en van schemerlampjes tot bloemenvazen. Mensen die spullen van grotere omvang willen doneren, worden gevraagd nog even te wachten: "We verzoeken mensen de spullen thuis te laten tot zaterdag 16 april. Dan kunnen ze het komen brengen naar de oude kantine. Alleen als mensen het zelf niet kunnen brengen, kunnen we het nog komen ophalen met een gesponsorde vrachtwagen."

Initiatieven

Ook zijn er vrijwilligers die helpen om alles in goede banen te leiden. "Er moet straks gepoetst worden en spullen moeten in elkaar worden gezet. Ook voor daarna zijn er al vrijwilligers: zo hebben we een 'wegwijsteam' en een activiteitenteam", vertelt Marianne. Wanneer de Oekraïense vluchtelingen gesetteld zijn, wil ze nog graag een activiteit voor alle vluchtelingen uit de gemeente organiseren. "Bijvoorbeeld een uitstapje met de kinderen of een activiteit samen met hun lotgenoten."
Inmiddels is daar ook een crowdfunding voor gestart zodat de gezinnen zich de komende tijd geen zorgen over geldzaken hoeven te maken. Meer over de hulpactie van Marianne en Ranzel Hulp Oekraïne lees je via deze link.