'Pingpong-Barry' tafeltennist tegen gevangenen

Pingpong Barry tafeltennist met gevangenen
'Pingpong-Barry' is klaar voor een potje tafeltennis in de gevangenis in Sittard. © L1 (Ruud van Broekhoven)
Barry is als penitentiaire medewerker dagelijks in contact met gedetineerden. Het beeld dat hij ze alleen maar naar de cel brengt en 's morgens weer uit de cel haalt, is al lang verleden tijd. Barry zorgt ook dat alles goed verloopt: een spelletje tafeltennis gaat hij dan ook niet uit de weg.
De tafeltennistafel staat al jaren op de afdeling bij de cellen is een uitlaatklep voor de gevangenen.

Vrij uurtje

Ieder vrij uurtje als ze de cel uit mogen en kunnen recreëren is de tafeltennistafel populair. Er staat soms zelfs een rij om een potje te tafeltennissen. Naast het stukje ontspanning ziet Barry ook nog een groot voordeel. Als je als medewerker na een potje spelen in gesprek gaat met de gevangene heb je altijd een andere ingang dan wanneer je niet gespeeld hebt: "Het is een ander element waarbij je iemand anders kan benaderen."

Gedetineerden

Ook de gedetineerden zien dit als fijne bijkomstigheid. Hans is één van die gevangene die met Barry tafeltennist. Voor hem is het een afleiding. Als hij speelt, vergeet hij zo dat hij achter de muren opgesloten zit en kan dan even aan iets anders denken. In de praktijk kan hij met zijn problemen bij Barry terecht en door het spelelement is er een andere band ontstaan waardoor hij Barry sneller in vertrouwen neemt.