Voor de happy few: Eerste waterstoftankstation geopend

Een waterstofpompstation in Horst © L1 (Lex van Moorsel)
Auto's die op waterstof rijden zijn er nog weinig, maar toch werd het eerste waterstoftankstation van Limburg donderdag geopend in Horst.
Gerbert Vissers van Vissers Energy Group maakte met zijn waterstofauto als eerste gebruik van het nieuwe station. Voor hem een uitkomst, want eerder moest hij tanken in Mönchengladbach en in Arnhem. "Ik denk dat het veel mensen nog tegenhoudt om op waterstof te gaan rijden, omdat er nog weinig waterstoftankstations zijn. Het gaat nu om ongeveer 15 stations in Nederland."

Actieradius

Volgens Vissers is het voordeel dat de actieradius van een auto op waterstof zo'n 600 kilometer is met een volle tank. "Waterstof kost ongeveer 12 euro per kilo. En een volle tank is 6 kilo, dus ongeveer 60 euro. Ten opzichte van benzine is het goedkoper."

Aardgas

Tot nu toe wordt de meeste waterstof gemaakt van aardgas. Maar in de toekomst moet dat groene energie worden. Aan de techniek die daarvoor nodig is, de hydrolyse, wordt hard gewerkt. "Dan heeft het ook echt pas zin qua duurzaamheid om op grote schaal tankstations en auto's te produceren", vertelt Emma Zadeits van de TU Delft.