Amerikaanse oud-militairen beschuldigen elkaar van moord

Het lichaam van Thomas Schwarz werd in november 2019 gevonden in zijn woning in Bergen. © SK-Media
Welke Amerikaanse oud-militair martelde en vermoordde Thomas Schwarz op 26 november 2019 in Bergen? Er zijn drie verdachten, maar zij wijzen naar elkaar. Woensdag is hun voorarrest verlengd.
Het trio wordt ervan verdacht Schwarz in opdracht van de Zwitserse zakenman Lukas F. (51) te hebben gedood.

Geen huurmoord

De zakenman en het slachtoffer hadden volgens justitie een zakelijk geschil, waarbij Schwarz 400.000 euro schuldig was aan de Zwitser. Die zou op enig moment zijn geduld zijn verloren en drie Amerikanen hebben ingeschakeld voor een incassoklus. Eén van de Amerikanen verklaarde eerder al dat het geen huurmoord was, maar een uit de hand gelopen incasso.

Keel doorgesneden

Dat verhaal deed William Lyle J. (35), die zijn land diende als militair en hulpsheriff. Hij zegt dat hij in de auto zat toen Schwarz werd gemarteld en diens keel werd doorgesneden. Kompanen en eveneens oud-militairen Jacob M. (39) en Justin C. (51) waren volgens William wél in de woning.
Jacob weerspreekt dat en stelt dat hij niet in het huis van Schwarz is geweest. Zijn dna is ook niet in het pand gevonden, benadrukte advocate Nienke Bloebaum woensdag, terwijl er wel sporen van Justin zijn aangetroffen. "Dit ondersteunt het verhaal van cliënt", zegt Bloebaum.
Onderzoek in de Bergense woning van Thomas Schwarz, die op 26 november 2019 om het leven werd gebracht. © SK-Media

Zware papieren

Als William het niet heeft gedaan en Jacob ook niet, dan blijft Justin over. Ook die claimt echter dat hij het slachtoffer niet doodde. "Client heeft direct en zeer uitgebreid verklaard. Hij heeft zichzelf ook belast, dus hij is wat mij betreft betrouwbaar", zegt advocate Bo Maenen. Volgens Maenen zijn er 'veel aanknopingspunten' in het dossier die de verklaring van Justin ondersteunen.
Toch lijkt vooral Justin zware papieren te hebben. "Hij was duidelijk de organisator van alle acties", zei de aanklaagster woensdag. "Hij is in de woning geweest. Zijn dna zit over het hele lichaam van het slachtoffer en hij heeft contact onderhouden met de Zwitserse opdrachtgever."

Ernstige zaak

Advocaten Bloebaum en Maenen vroegen het voorarrest van cliënten Jacob en Justin op te heffen. Dat verzoek is door de rechter afgewezen, onder meer omdat het hier om een ernstige verdenking gaat en er sprake kan zijn van vluchtgevaar. Op 29 juni staat de volgende tussentijdse zitting gepland en tot die tijd zitten alle Amerikanen dus in voorarrest.

Dure operatie

Ondertussen zit hoofdrolspeler Lukas thuis. De rechter besloot eerder dat de Zwitserse zakenman het proces in vrijheid mag afwachten, na een voorarrest van zo'n anderhalf jaar. Woensdag sprak de aanklaagster daar nogmaals haar afkeuring over uit. "Ik snap die beslissing van uw rechtbank niet."
"Wat hier is gebeurd, is dat drie Amerikanen door een Zwitser naar Nederland zijn overgebracht. Een operatie die tonnen, misschien miljoenen kostte. Schwarz is vastgebonden, gedwongen om geld over te maken. We denken dat dit niet is gelukt en dat hij toen op gruwelijke wijze is vermoord."