Oplossing voor traditionele mei-den van jonkheden gevonden

Afbeelding ter illustratie © De door de jonkheid van Meerssen uitgezochte den in het Vijlenerbos
Ongehuwde mannen, ook wel jonkheden genoemd, kunnen in Zuid-Limburg hun traditionele feest rond de mei-den gewoon voortzetten: Het kappen van een grote dennenboom.
Eerst wilde Staatsbosbeheer niet meer meewerken aan het kappen van bomen. Maar samen met de gemeente Eijsden-Margraten is een oplossing gevonden.

Vijllenerbos

Dit jaar kunnen de jonkheden hun spar halen in het deel van het Vijlenerbos dat eigendom is van Hank van der Vleuten. "Inmiddels hebben er zes dat al gedaan. Meerssen heeft zelfs al een boom uitgezocht. Ze komen die eind april al kappen. En ik vind het wel leuk om dat mee te maken", vertelt eigenaar Hank van der Vleuten.

Traditie

De mei-den wordt altijd in de lente gekapt. In sommige dorpen is dat met Pasen, op een andere plek met Pinksteren. Over het ontstaan van het feest doen meerdere verhalen de ronde, maar op meer dan tien plekken in Zuid-Limburg wordt de traditie elk jaar nog in ere gehouden. Zeker in dorpen als Banholt, Noorbeek en Mheer vindt de gebeurtenis al honderden jaren plaats.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer liet twee weken geleden de jonkheden per brief weten vanaf dit jaar niet meer mee te werken. Er mocht geen den meer in het gebied worden gekapt. Staatsbosbeheer vond dat de jonkheden hun afspraken niet nakwamen. Ook zou bij de kap de veiligheid in het geding zijn en zouden er sowieso niet meer veel dennen zijn die in aanmerking komen.

Furieus

Jonkheden in Zuid-Limburg reageerden furieus op het besluit: een eeuwenoude traditie dreigde even ten onder te gaan. Het planten van de meiboom is een teken van vruchtbaarheid, waarmee gebeden wordt voor een goede oogst.

Niet oneindig

De hulp van Van der Vleuten is eenmalig, omdat hij ook niet oneindig dennen kan missen. Volgens hem zijn er nog meer particuliere bezitters van fijnsparren die kunnen helpen bij het in stand houden van de traditie.
Voor de volgende jaren is daarom gekeken naar een structurele oplossing. Waarnemend burgemeester Sjraar Cox van Eijsden-Margraten laat weten dat de boom dan in Voeren, over de grens in België, gehaald wordt.