L1mburg Centraal: Scholen heten Oekraïense kinderen welkom

Afbeelding ter illustratie © iStock
Dinsdag in L1mburg Centraal: Roermondenaar wil 'Schoenmaker van het Jaar' worden, slachtoffer toeslagenaffaire mag niet op straat worden gezet en meer Limburgs nieuws.
Bekijk hier de hele uitzending.

'Meer mogelijk voor Oekraïense leerlingen dan voor andere'

Er wordt alles aan gedaan om de vluchtelingen uit Oekraïne te helpen en op te vangen. Recent onderzoek toonde aan dat Nederlanders sneller geneigd zijn om Oekraïners op te vangen, dan bijvoorbeeld vluchtelingen uit Afghanistan of Syrië. Ook de massale inzamelacties die nu plaatsvinden voor de Oekraïners staan in schril contrast met acties voor andere vluchtelingen. Oekraïense leerlingen worden nu zonder problemen opgenomen op Limburgse basisscholen. Een goeie zaak uiteraard, maar het levert een dubbel gevoel op bij scholen waar ook een vluchtelingen uit andere regio's zitten, bijvoorbeeld bij Taalrijk in Horst.

Slachtoffer toeslagenaffaire mag niet op straat worden gezet

Slachtoffers van de toeslagenaffaire kampen nog altijd met de gevolgen ervan. Nog los van de emotionele gevolgen wacht een deel van hen nog op financiële compensatie. Woningcorporatie Woonwenz wilde Sylvana de Wit uit Arcen per direct uit haar sociale huurwoning in Venlo zetten. De vrouw had maandenlang haar huur niet betaald en daarom wilde Woonwenz haar op straat zetten. De rechter heeft daar een stokje voor gestoken. Te gast zijn Sylvana de Wit en haar advocaat Pejman Salim.

Roermondenaar wil 'Schoenmaker van het Jaar' worden

Momenteel telt Nederland nog z'n vijfhonderd schoenmakers. Dat waren er ooit vele duizenden. Voor Frits Pellemans vormde dat geen bezwaar om jaren geleden de schoenmakerij van zijn vader in Roermond over te nemen. Integendeel, hij zette de schouders eronder en nu strijdt hij mee om de landelijke titel 'Schoenmaker van het Jaar'.

Amstel Gold Race trekt prijzengeld gelijk

De vrouwen in de Amstel Gold Race gaan evenveel verdienen als de mannen. Dat betekent dat de winnares zondag 16.000 euro verdient voor haar ploeg. Ter vergelijking: vorig jaar kreeg de nummer 1, Marianne Vos, nog maar 2.500 euro. En dus was er blijdschap bij de bekendmaking in Valkenburg.

Techniekcoalitie zoekt personeel buiten technieksector

De zoektocht naar personeel, bijna iedere branche heeft ermee te maken en in de technieksector is dat niet anders en dus moet je creatief zijn. Een van die initiatieven is de Techniekcoalitie Limburg, begonnen in 2019. Daarin werken onderwijs, bedrijven en provincie met elkaar samen. Ze streven ernaar nieuwe mensen uit andere sectoren, bijvoorbeeld de horeca, te interesseren voor techniek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!