Sint Jozefkerk in Maastricht verkocht

De markante Sint Jozefkerk in Maastricht is verkocht. © Ronald van den Hoven/RTV Maastricht
De verkoop van de markante Sint Jozefkerk in de Maastrichtse wijk Belfort is rond. De kerk wordt daardoor per 1 juni uit haar godsdienstige functie ontheven.
De kerk is, net als veel andere kerken in Maastrichtse wijken, het resultaat van de trend om na de Tweede Wereldoorlog in iedere wijk een parochiekerk te realiseren. Als gevolg van de ontkerkelijking ontstond er vervolgens een overschot aan kleine kerken in meerdere wijken van de stad.

Jaren 70

Het bruine rechthoekige blok is een ontwerp van de architect Ben Verheij. De doosvormige 'laagkerk', zoals men het noemt, kwam pas in de jaren 70 in deze vorm in de wijk terecht. Vanaf de zestiger jaren stond er een noodkerk die werd gesloopt voor de huidige kerk.

Aula school

De nabijgelegen John F. Kennedyschool maakt naast de parochianen ook gebruik van de kerk. Het kerkbestuur van Belfort kijkt samen met het kindcentrum naar de mogelijkheden om diensten in de nieuwe aula van de school te houden.

Interesse

Het is nog onduidelijk welke functie het kerkgebouw in de toekomst krijgt. Eerder werd duidelijk dat Martha Flora dementiezorg interesse had in het pand. De particuliere zorgaanbieder voor dementerende ouderen is namelijk al langere tijd op zoek naar een nieuwe locatie. Momenteel huurt de zorgaanbieder tijdelijk een onderkomen bij voormalig zorgcentrum Molenhof (nu AZM Herstelzorg) aan de Sint Pietersstraat. Marta Flora kon de verkoop van de kerk aan hen echter niet bevestigen.