Een moderne schoenmaker heeft ook drank in huis

Schoenmaker Frits Pellemans uit Roermond aan het werk © L1 (Achille Prick)
Nederland telt nog ongeveer vijfhonderd schoenmakers. Frits Pellemans in Roermond is er een van, maar mogelijk wel de beste van het land. Pellemans is samen met twee concurrenten finalist in de strijd om de titel Schoenmaker van het jaar.
"Ik heb de zaak jaren geleden overgenomen van mijn vader en geprobeerd er een moderne schoenmakerij van te maken", zegt Pellemans.

Een drankje krijgen

En daarbij gaat het volgens de schoenmaker naast de vanzelfsprekende kwaliteit ook om beleving voor de klant. "Bij ons kun je blanco schoenen bestellen en ze helemaal naar wens een kleur of ontwerp geven. En als de klant dan bezig is met een kleur kiezen, kan hij ook een drankje krijgen. Dat hoort er tegenwoordig bij."

Meer dan schoenen

De zaak van Pellemans in het centrum van Roermond is bij binnenkomst sowieso niet direct herkenbaar als schoenmakerij. "Dat is precies de bedoeling. We hopen dat mensen de winkel ook binnenkomen omdat het een mooie winkel is. We hebben tassen, riemen, sokken en natuurlijk ook van alles voor je schoenen."

50 miljoen schoenen

We gooien in Nederland jaarlijks zo'n 50 miljoen schoenen weg, omdat ze vaak te goedkoop zijn om te laten repareren. Toch ziet Pellemans voldoende toekomst voor de schoenmaker. "Jongeren kopen bijvoorbeeld ook duurdere merken en sneakers. En als die vuil zijn geworden op een festival, kunnen ze die bij ons schoonmaken en zijn ze weer als nieuw. Dan doen we met een stoomapparaat."
Een andere ontwikkeling waar de schoenmaker nog steeds goed geld mee kan verdienen, zijn de groei van elektronische sleutels. "Vooral autosleutels. De batterij is leeg, maar er kan nog veel meer mee aan de hand zijn. Daar moet je in mee en dat gaat heel goed."

Duurzaamheid

Ook hoopt de Roermondse schoenmaker profijt te hebben van het groeiende besef dat de wegwerp-economie niet goed is voor het milieu. "Het is duurzamer om iets meer uit te geven aan nieuwe schoenen. Dan is het de moeite ze te laten repareren en gaan ze langer mee."
Op 24 april maakt de brancheorganisatie bekend wie de Schoenmaker van het Jaar is geworden. Pellemans heeft concurrentie van schoenmakers uit Alkmaar en Deventer.